Με σύνθημα «σώστε τις ευρωπαϊκές δουλειές, σταματήστε το κινέζικο dumping», περίπου 5.000 εργαζόμενοι και εργοδότες βιομηχανιών από 17 χώρες της ΕΕ διαδηλώνουν αυτήν την ώρα στις Βρυξέλλες κατά της αναγνώρισης της Κίνας ως «οικονομίας της αγοράς» (MES).
Σύμφωνα με τον Μίλαν Νίτσκε, εκπρόσωπο τύπου της AEGIS, του οργανισμού που εκπροσωπεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο 30 ευρωπαϊκούς βιομηχανικούς τομείς, εάν η ΕΕ χορηγήσει στην Κίνα τον επίσημο χαρακτηρισμό της «οικονομίας της αγοράς», είναι σαν να της χορηγεί «απεριόριστη άδεια στο dumping», δηλαδή στις εξαγωγές προς την Ευρώπη σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που επικρατούν ήδη ή σε τιμές κάτω του κόστους παραγωγής.
Όπως αναφέρει ο ίδιος, σήμερα η συζήτηση επικεντρώνεται στην «καταστροφική» εμπορική πολιτική της Κίνας σε ό,τι αφορά τις τιμές του χάλυβα, των φωτοβολταϊκών, των κεραμικών και των ινών γυαλιού. «Εάν η ΕΕ αναγνωρίσει την Κίνα ως “οικονομία της αγοράς”, θα αντιμετωπίσουμε γρήγορα αθέμιτες εμπορικές πολιτικές στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς και στη μηχανολογία, στα προηγμένα υλικά, στις τηλεπικοινωνίες, και πολλές άλλες ευρωπαϊκές βιομηχανίες στρατηγικής σημασίας» κατέληξε ο Μ. Νίτσκε.
Σύμφωνα με τον AEGIS, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδέχεται στην αξιολόγηση των επιπτώσεων ότι η Κίνα «απέτυχε» να αποδείξει ότι είναι οικονομία της αγοράς και ότι μια τέτοια αναγνώριση αποτελεί «κίνδυνο» για θέσεις εργασίας και επενδύσεις στην ΕΕ.
Επιπλέον, έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής προβλέπει ότι εάν αναγνωριστεί στην Κίνα ο εν λόγω χαρακτηρισμός, οι εισαγωγές βιομηχανικών αγαθών στην ΕΕ θα αυξηθούν κατά 25 έως 50% κατά τα επόμενα τρία χρόνια, με αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 1 έως 2% το ΑΕΠ της Ένωσης, κάτι που μεταφράζεται σε απώλεια 1,7 με 3,5 πιθανών θέσεων εργασίας.
Όπως αναφέρει ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, η πορεία λαμβάνει χώρα γύρω από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ συμμετέχουν εργαζόμενοι και εργοδότες από τις παρακάτω χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Ελλάδα, Γαλλία, Φινλανδία, Γερμανία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία, Σλοβακία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο.