Ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο της πολιτείας Βιρτζίνια απήγγειλε στη χήρα ενός ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) την κατηγορία της συνωμοσίας στο θάνατο μιας νεαρής Αμερικανίδας που εργαζόταν σε ανθρωπιστική οργάνωση, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών χθες.
Η Νισρίν Άσαντ Ιμπραίμ Μπαχάρ (ή Ουμ Σαγιάφ), 25, ομολόγησε στο FBI πέρσι ότι ο ηγέτης του ΙΚ Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι ήταν «ιδιοκτήτης» της Κάιλα Μιούλερ κατά την αιχμαλωσία της στο σπίτι των Σαγιάφ, και ότι η «ιδιοκτησία» της σήμαινε ότι ήταν σκλάβα, σύμφωνα με τον φάκελο της κατηγορίας.
Η Μιούλερ, 26 ετών, είχε βιαστεί επανειλημμένως από τον αλ-Μπαγκντάντι ενώ ήταν αιχμάλωτη στη Συρία, είπαν τον Αύγουστο του 2015 αμερικανοί αξιωματούχοι και η εκπρόσωπος της οικογένειάς της.
Η Σαγιάφ, υπήκοος Ιράκ και χήρα του Αμπού Σαγιάφ, ενός υψηλόβαθμου ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους που σκοτώθηκε τον Μάιο του 2015 από ειδικές δυνάμεις, βρίσκεται υπό κράτηση στο Ιράκ για κατηγορίες σχετικές με τρομοκρατικές πράξεις, σύμφωνα με μια δήλωση του Τζον Κάρλιν, επικεφαλής του τμήματος της εθνικής ασφάλειας στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Ο εκπρόσωπος του Κάρλιν, Μαρκ Ραϊμόντι, είπε στο Reuters σε ηλεκτρονικό μήνυμα ότι η αμερικανική κυβέρνηση «υποστηρίζει πλήρως» τη μεταφορά της Σαγιάφ στις ιρακινές αρχές και ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης συνεχίζει να «συνεργάζεται με αρχές στο Ιράκ για την υποστήριξη δίωξης μέχρι τέλους και για να βοηθήσει ώστε να απονεμηθεί δικαιοσύνη».
Η Μιούλερ, από το Πρέσκοτ της Αριζόνα, πήγε στην Τουρκία τον Δεκέμβριο του 2012 για να εργαστεί για μια τουρκική οργάνωση ανθρωπιστικής βοήθειας σε Σύρους πρόσφυγες κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Απήχθηκε τον Αύγουστο του 2013 ενώ έφευγε από ένα νοσοκομείο στο Χαλέπι, στη βόρεια Συρία.
Ο αλ-Μπαγκντάντι προσωπικά έφερε την Μιούλερ για κράτηση στο σπίτι των Σαγιάφ στη Συρία, είπαν αμερικανοί αξιωματούχοι στο κανάλι ειδήσεων ABC τον Αύγουστο.
Οι κατηγορίες της Σαγιάφ περιλαμβάνουν την υλική συνέργεια σε ξένη τρομοκρατική οργάνωση που επέφερε τον θάνατο ενός ατόμου, που επιφέρουν την μέγιστη ποινή, της ισόβιας κάθειρξης.
Πενήντα οκτώ άτομα από 80 που κατηγορούνται από αμερικανικές αρχές για εγκλήματα που αφορούν το Ισλαμικό Κράτος έχουν αντιμετωπίσει την ίδια κατηγορία, αλλά η πλειοψηφία δεν έχει κατηγορηθεί για ευθύνη σε κάποιου τον θάνατο.