Ο εισαγγελέας της Άγκυρας άρχισε έρευνα σε βάρος του αρχηγού του μεγαλύτερου κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης, τον οποίο κατηγορεί ότι χαρακτήρισε τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «τενεκεδένιο δικτάτορα», μετέδωσε το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP, σοσιαλδημοκρατικό) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου διώκεται για «εξύβριση του προέδρου», ένα αδίκημα που επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, διευκρινίζει το Ανατολή.
Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Ερντογάν ζητάει 100.000 τουρκικές λίρες (περίπου 30.000 ευρώ) ως αποζημίωση από τον πολιτικό αντίπαλό του.
Στη διάρκεια του συνεδρίου που τον επανεξέλεξε το Σάββατο επικεφαλής του CHP, ο Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι έδωσε διαταγή να τεθούν υπό κράτηση είκοσι πανεπιστημιακοί που υπέγραψαν μια διακήρυξη υπέρ της ειρήνης στη νότια και τη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι.
«Διανοούμενοι που εκφράζουν τις απόψεις τους τίθενται υπό κράτηση, ο ένας μετά τον άλλον, από έναν τενεκεδένιο δικτάτορα», τόνισε ο Κιλιτσντάρογλου απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του.
«Πώς τολμάτε (κ.Ερντογάν) να στέλνετε την αστυνομία στην πόρτα των ανθρώπων αυτών και να διατάζετε τη σύλληψή τους; (…) πείτε μας, τενεκεδένιε δικτάτορα, τι σημαίνουν για σας η τιμή και η υπερηφάνεια», συνέχισε ο Κιλιτσντάρογλου.
Την Παρασκευή η αστυνομία έθεσε υπό κράτηση είκοσι πανεπιστημιακούς που είχαν, μαζί με περίπου 1.200 άλλους πολίτες, υπογράψει ένα κείμενο στο οποίο καταγγέλλεται η «εσκεμμένη και σχεδιασμένη σφαγή» που πραγματοποιεί ο στρατός σε πολλές πόλεις σε επιχειρήσεις εναντίον των υποστηρικτών των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).
Δεκάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί στις μάχες, σύμφωνα με τις ΜΚΟ. Ο αρχηγός του κράτους κατηγόρησε αυτούς που υπέγραψαν τη διακήρυξη ότι είναι «προδότες» και «συνεργοί» του PKK.
Οι συλλήψεις των διανοουμένων αυτών, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι αλλά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης ενός έως πέντε ετών, έχουν προκαλέσει σάλο στην τουρκική αντιπολίτευση και στο εξωτερικό.
Μετά την εκλογή του επικεφαλής του κράτους τον Αύγουστο 2014, ο Ερντογάν, ο οποίος κατηγορείται από τους επικριτές του για αυταρχικές και ισλαμιστικές παρεκκλίσεις, έχει πολλαπλασιάσει τις διώξεις για «εξύβριση» του προέδρου.