Ο γερμανός υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης αρμόδιος για τις Αφρικανικές Υποθέσεις, Γκίντερ Νούκε, με συνέντευξή του στην εφημερίδα Frankfurter Rundschau η οποία δημοσιεύεται σήμερα εγείρει θέμα για τις εκτάσεις γης που η Κίνα έχει αγοράσει στην Αφρική, τονίζοντας ότι η πρακτική αυτή προκάλεσε το λιμό που πλήττει όλη την Αιθιοπία.

«Στην περίπτωση της Αιθιοπίας, είναι πιθανόν η μαζική πώληση εκτάσεων γης σε επιχειρήσεις ή και σε κράτη, την Κίνα, που κάνουν εν συνεχεία σε αυτές εντατικές γεωργικές καλλιέργειες, να αποφέρουν ουσιώδη κέρδη σε μια ελίτ. Θα ήταν, όμως, χρησιμότερο για τους τοπικούς πληθυσμούς η κυβέρνηση εκεί να βελτιώσει γενικώς τις υποδομές της εθνικής γεωργίας», τόνισε ο υφυπουργός Νούκε.

«Όλα όσα η Κίνα πράττει στην Αφρική δεν είναι ασφαλώς ένα κακό πράγμα. Όμως το να αφιερώνεται η γεωργία αποκλειστικά στις εξαγωγές μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικές συγκρούσεις, την ώρα που μικροεισοδηματίες χάνουν κατ’ ανάγκην τα μέσα προς το ζην», προσθέτει ο ίδιος.

«Οι κινεζικές επενδύσεις στην Αφρική έχουν και θετικά στοιχεία, καταδεικνύουν τα οφέλη της εντατικής γεωργικής καλλιέργειας», επισημαίνει συγχρόνως ο γερμανός αξιωματούχος.