Την πρόταση να κηρυχθεί εκεχειρία στη Λιβύη, την οποία θα ακολουθήσει άμεσα η δημιουργία μιας μεταβατικής κυβέρνησης, αποτελούμενης εξίσου από στελέχη της κυβέρνησης και των εξεγερμένων, εξαιρουμένων του Μουαμάρ Καντάφι και των γιων του, έκανε ο απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι-Μουν.
Η μεταβατική κυβέρνηση θα διορίσει πρόεδρο, θα ελέγχει την αστυνομία, τις ένοπλες δυνάμεις και τις υπηρεσίες ασφαλείας και θα επιβλέψει μια διαδικασία συμφιλίωσης μέσω διαπραγματεύσεων στρογγυλής τραπέζης, που θα οδηγήσουν στην πραγματοποίηση εκλογών για να ανάδειξη συντακτικής συνέλευσης η οποία θα καταρτίσει νέο σύνταγμα, ανέφερε ο διπλωμάτης.
Ο Ιορδανός γερουσιαστής ‘Αμπντουλ Ιλάχ αλ Χάτιμπ, επιτετραμμένος του γ.γ. του ΟΗΕ για τη Λιβύη, αναζητά μια πολιτική λύση στη σύρραξη που ξέσπασε το Φεβρουάριο ανάμεσα στις δυνάμεις του Καντάφι και τους αντικαθεστωτικούς, που εδρεύουν στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Έχει συναντηθεί με τις δύο πλευρές αρκετές φορές και, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο διπλωμάτη -ο οποίος ζήτησε να μην αποκαλυφθεί το όνομά του ούτε το πού βρίσκεται- τους έχει παρουσιάσει τις προτάσεις αυτές.
Βάσει της πρότασης του Χάτιμπ για τη μετάβαση στη Λιβύη, ο Καντάφι θα πρέπει να παραιτηθεί, αλλά, αντί να αποτελεί προϋπόθεση, αυτό θα αποτελεί ένα βήμα στη διαδικασία ειρήνευσης.
Όταν συσταθεί η μεταβατική κυβέρνηση και ο Καντάφι δεν ελέγχει πλέον τις υπηρεσίες ασφαλείας, οι πολίτες στην Τρίπολη δεν θα τον φοβούνται πλέον και η εξουσία του ουσιαστικά θα έχει λάβει τέλος, σχολίασε ο διπλωμάτης.
Ο Καντάφι θα αποδεχόταν μια τέτοια διαδικασία μετάβασης, μόνον εάν του παρέχονταν εγγυήσεις και άρα δεν θα παραδινόταν αμέσως στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης του ιδίου, του γιου του, Σαΐφ αλ Ισλάμ και του επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του καθεστώτος του για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.