Ελληνικά χάλκινα νομίσματα με την κεφαλή του Απόλλωνα, που χρονολογούνται μεταξύ 4ου και 3ου αιώνα π. Χ., βρέθηκαν στη Σωζόπολη της Βουλγαρίας.
Η ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στον λόφο της Αγίας Μαρίνας, κοντά στη Σωζόπολη, που βρίσκεται περίπου 30 χλμ νότια του Μπουργκάς, στη βουλγαρική ακτή της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Novinite.
Τα νομίσματα φέρουν στη μία πλευρά την κεφαλή του Απόλλωνα και στην άλλη τον θεό να κάθεται πάνω σε ομφαλό. Τα ελληνιστικά νομίσματα βρέθηκαν στα αρχαία κατάλοιπα βίλας του 4ου-3ου αιώνα πΧ, που βρίσκεται έξω από την πόλη της Απολλωνίας, όπως λεγόταν στην αρχαιότητα η Σωζόπολη. Το κτίριο είναι η πρώτη αρχαία κατασκευή που βρέθηκε εκτός πόλης.
Οι ανασκαφές στον λόφο της Αγίας Μαρίνας άρχισαν το 2010 στο πλαίσιο γαλλοβουλγαρικού προγράμματος, του Apollonia-Pont-Euxin (Απολλωνία-Εύξεινος Πόντος), με στόχο τη δημιουργία ενός χάρτη ο οποίος θα περιλαμβάνει τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής.
Επικεφαλής των ανασκαφών είναι ο Γάλλος αρχαιολόγος Αλεξάντερ Μπερλίς από το Πανεπιστήμιο Αιξ-Μαρσέιγ, η Κριστίνα Παναγιότοβα από το βουλγαρικό Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαιολογίας, ο Μάρτιν Γκιουζέλεβ και ο Ντιμιτάρ Νεντέβ από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σωζόπολης.