Μέλη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRONTEX) θα αναπτυχθούν στα σύνορα Κροατίας και Σερβίας, με βάση ένα από τα σημεία συμφωνίας στη χθεσινή σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό, στις Βρυξέλλες.
Στα σύνορα Κροατίας – Σερβίας θα έρθει η FRONTEX, κάτι το οποίο στη θεωρία θα πρέπει να επιβραδύνει τη ροή και είσοδο ανθρώπων λόγω λίγο αυστηρότερης διαδικασίας, φυσικά υπό τον όρο όλο αυτό να λειτουργήσει συνολικά από την Ελλάδα στην ΠΓΔΜ έως τη Σερβία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς.
Αν αυτό συμβεί θα είναι θετικό, αν όχι εμείς ελέγχουμε την κατάσταση μέχρι το ζήτημα να λήξει, κι αυτό εξαρτάται από την Τουρκία και τη Γερμανία, επισήμανε ο Κροάτης πρωθυπουργός.
Τα μέλη της FRONTEX θα αναπτυχθούν στην πόλη Σιντ της Σερβίας και θα βοηθήσουν στην επιτήρηση των διελεύσεων των συνόρων και στην καταγραφή των προσφύγων.
Στη «μίνι-σύνοδο» της ΕΕ για το προσφυγικό συμφωνήθηκε σχέδιο 17 σημείων, το οποίο αναμένεται να διασφαλίσει καλύτερη συνεργασία και επιβράδυνση της ροής των προσφύγων μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία με την Τουρκία για να σταματήσει το προσφυγικό κύμα προς τις χώρες της Ευρώπης.
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Σλοβένου πρωθυπουργού, Μίρο Τσέραρ, ο οποίος δήλωσε ότι ανέμενε διαφορετική συμπεριφορά από την Κροατία στο θέμα της προσφυγικής κρίσης, ο κ. Μιλάνοβιτς είπε ότι ο κ. Τσέραρ δεν έκανε καμία αναφορά στη σύνοδο.
«Στη σύνοδο είπε ότι το πρόβλημα είναι η Ελλάδα. Μιλήσαμε αρκετές φορές πριν αρχίσει η σύνοδος και τώρα είμαστε σε επαφή. Αν έχει ανάγκη για λόγους εσωτερικής πολιτικής να κάνει τέτοιες δηλώσεις εγώ δεν μπορώ να τον κατηγορήσω. Είναι ανόητο τώρα να κατηγορώ τη Σλοβενία ότι δεν ήταν προετοιμασμένη, συζητούσαμε για το θέμα αυτό εδώ και ένα μήνα ή να κατηγορήσω την Ελλάδα. Όλα είναι ξεκάθαρα, αυτό διαρκεί πολύ καιρό, επιβαρύνει περισσότερο την Αυστρία και τη Γερμανία και λιγότερο τη Σλοβενία και την Κροατία, γι αυτό δεν ξέρω προς τι αυτή η φασαρία. Αν μπορεί η Κροατία, μπορεί και η Σλοβενία» είπε ο κ. Μιλάνοβιτς.