Οπτικό υλικό με υπόγειο τούνελ γεμάτο πυραύλους και εκτοξευτήρες- που μπορούν να χρησιμοποιηθούν «αν οι εχθροί μας κάνουν λάθος», όπως λένε αξιωματούχοι, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του Ιράν.

Οι εικόνες αυτές δόθηκαν στη δημοσιότητα τρεις ημέρες μετά τη δοκιμή, από την Τεχεράνη, ενός νέου πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, κίνηση που οι ΗΠΑ λένε πως μπορεί να αποτελεί παραβίαση ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το υλικό προβλήθηκε επίσης μία ημέρα μετά την έγκριση, από το ιρανικό κοινοβούλιο, της συμφωνίας για τα πυρηνικά με την ομάδα των 5+1 τον Ιούλιο.

Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως η συμφωνία για τα πυρηνικά δεν θα επηρεάσει τις στρατιωτικές του δυνάμεις και ειδικά το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων.

AJSDFJ1

Το οπτικό υλικό δημοσιοποιήθηκε ύστερα από πίεση από βουλευτές να αποδειχθεί πως η συμφωνία δεν είχε καταστήσει πιο αδύναμο τον στρατό.

Το τούνελ, μήκους εκατοντάδων μέτρων και ύψους περίπου δέκα μέτρω, είναι γεμάτο πυραύλους και συναφές υλικό.

Ταξίαρχος του ιρανικού στρατού τόνισε πως υπάρχουν πολυάριθμα τέτοια τούνελ σε όλη τη χώρα σε βάθος 500 μέτρων.

«Οι βάσεις πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας είναι έτοιμες κάτω από τα βουνά σε όλες τις επαρχίες και τις πόλεις», δήλωσε, προσθέτοντας πως οι πύραυλοι είναι έτοιμοι για εκτόξευση εάν υπάρξει εντολή από τον ανώτερο διοικητή Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

AJSDFJ2

«Αυτό είναι ένα δείγμα των τεράστιων πυραυλικών βάσεών μας», σημείωσε προαναγγέλλοντας νέα γενιά πυραύλων που θα αρχίσει να αντικαθιστά τον υπάρχοντα οπλισμό του χρόνου.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως το Ιράν δεν θα αρχίσει κανέναν πόλεμο αλλά «αν οι εχθροί κάνουν ένα λάθος, οι πυραυλικές βάσεις θα εκραγούν σαν ηφαίστειο από τα βάθη της Γης».