Περισσότερα από 500 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της σύγκρουσης στην Υεμένη και 1,7 εκατομμύριο αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο υποσιτισμού, ανακοίνωσε σήμερα η Unicef.
Αυτό το χρονικό διάστημα των πλέον των έξι μηνών από την έναρξη στα τέλη Μαρτίου των αεροπορικών βομβαρδισμών στην Υεμένη από τον συνασπισμό αραβικών δυνάμεων υπό τη Σαουδική Αραβία, που αποσκοπούν να βοηθήσουν την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τους αντάρτες Χούτι, τουλάχιστον 505 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους και 702 έχουν τραυματιστεί, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Unicef Κριστόφ Μπουλιεράκ.
Εξάλλου ο ίδιος ανακοίνωσε ότι 606 παιδιά έχουν στρατολογηθεί με τη βία ή χρησιμοποιούνται και από τις δύο εμπόλεμες πλευρές, δηλαδή «ο τετραπλάσιος αριθμός από αυτόν το 2014».
«Τα παιδιά σκοτώνονται στους βομβαρδισμούς, αλλά και στις μάχες που γίνονται στους δρόμους», πρόσθεσε, απευθύνοντας έκκληση προς τους εμπολέμους και σε αυτούς που «ασκούν μια επιρροή να δώσουν τέλος στη βία».
Σε μια χώρα στην οποία το 80% του πληθυσμού είναι κάτω των 18 ετών, περίπου 10 εκατομμύρια παιδιά έχουν επιτακτική ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια, επισημαίνει επίσης η Unicef.
Συνολικά, περισσότεροι από 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί λόγω του πολέμου στην Υεμένη.
Από την έναρξη της σύγκρουσης, 2.355 πολίτες έχουν σκοτωθεί και 4.862 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία ζήτησε στις αρχές Σεπτεμβρίου τη διεξαγωγή διεθνούς και ανεξάρτητης έρευνας.
Ωστόσο αυτήν την εβδομάδα, οι δυτικές χώρες έκαναν μεταβολή, υπό τις πιέσεις της Σαουδικής Αραβίας σύμφωνα με ορισμένους, και απέσυραν την υποστήριξή τους προς την Ολλανδία η οποία ήθελε να παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ μια απόφαση με την οποία θα ζητούσε τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τα εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη.
Η αλλαγή αυτή στάσης ανάγκασε την Ολλανδία να αποσύρει την Τετάρτη το βράδυ το σχέδιο απόφασης που θα υπέβαλε, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο σε ένα άλλο, το οποίο υποστηρίζει το Ριάντ και ζητεί από τον ΟΗΕ να προσφέρει την υποστήριξή του σε μια εθνική επιτροπή έρευνας. Το κείμενο υιοθετήθηκε σήμερα ομόφωνα από τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου.