Η αμερικανική κυβέρνηση πιστεύει ότι η Ρωσία έχει ξεκινήσει να πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές στη Συρία στην περιοχή της Χομς, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ένας Αμερικανός αξιωματούχος, που προσέθεσε ότι η Μόσχα προειδοποίησε τις ΗΠΑ μια ώρα πριν από την έναρξη των επιχειρήσεων.

Ο αξιωματούχος, που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του, δεν υπεισήλθε σε περισσότερες λεπτομέρειες, περιλαμβανομένου του αριθμού των πληγμάτων ή του τύπου των αεροσκαφών που χρησιμοποιήθηκαν.

Οι βομβαρδισμοί που εξαπέλυσε η πολεμική αεροπορία της Ρωσίας στη Συρία φαίνεται ότι στοχεύουν στο να παράσχουν στήριξη στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, καθώς στοχοθετούν μάλλον οργανώσεις της αντιπολίτευσης, παρά τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, εκτίμησε σήμερα μια γαλλική διπλωματική πηγή.

«Εφόσον πρόκειται για τη Χομς, που όλα δείχνουν ότι για αυτήν (την περιοχή) πρόκειται, δεν είναι το Ντάες (Ισλαμικό Κράτος) που στοχοθετούν, αλλά το πιθανότερο οι οργανώσεις της αντιπολίτευσης, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι έχουν στόχο κυρίως να προσφέρουν υποστήριξη στην κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ παρά να πολεμήσουν το Ντάες» επισήμανε η πηγή αυτή, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Πιστεύουμε ότι μια οριστική και διαρκής λύση στη Συρία είναι εφικτή μόνο στη βάση μιας πολιτικής μεταρρύθμισης και της διεξαγωγής διαλόγου με τις λογικές πολιτικές δυνάμεις στη χώρα», είπε ο Πούτιν αναφερόμενος στην αντιπολίτευση την οποία ανέχεται το καθεστώς του Άσαντ. «Γνωρίζω ότι ο πρόεδρος Άσαντ το αντιλαμβάνεται αυτό και είναι έτοιμος για μια τέτοια διαδικασία», πρόσθεσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Εξάλλου ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε ότι η κυβέρνησή του επιδιώκει να συμμαχήσει με όλες τις χώρες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας.

«Πιστεύουμε ότι είναι εφικτό και προσήκον να ενωθούν όλες οι ενδιαφερόμενες χώρες στον αγώνα εναντίον της διεθνούς δημοκρατίας και να οικοδομήσουμε το κοινό μας έργο βάσει του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ», σημείωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Για να ξεκινήσουμε προτείνω στα ενδιαφερόμενα κράτη, πρώτα απ’ όλα τις χώρες της περιοχής, να ενταχθούν στο διεθνές κέντρο πληροφόρησης και συντονισμού στη Βαγδάτη. Όλοι οι εταίροι μας θα είναι ενημερωμένοι για τα σχέδια και τις ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία».