Η Φινλανδία θα πρέπει να εντείνει τους ελέγχους της στα σύνορά της με τη Σουηδία, λόγω της αυξημένης εισροής Ιρακινών που ζητούν άσυλο στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών.
«Θα ενισχύσουμε τους ελέγχους για τους αλλοδαπούς από την αστυνομία, τη συνοριοφυλακή και την υπηρεσία μετανάστευσης στην περιοχή (…). Ο στόχος μας είναι να εντοπίσουμε όλους αυτούς που φτάνουν στη χώρα χωρίς να έχουν χαρτιά για να τους οδηγήσουμε σε ένα κέντρο υποδοχής» είπε ο Πέτερι Όρπο από το Ελσίνκι.
Το κέντρο αυτό πρόκειται να δημιουργηθεί στα βόρεια της χώρας, κοντά στα σύνορα με τη Σουηδία.
Η Φινλανδία αντιμετωπίζει εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού των μεταναστών στην περιοχή αυτή. Στη μεγάλη πλειονότητά τους πρόκειται για Ιρακινούς που διέσχισαν όλη τη Σουηδία, μέχρι τη Χαραπάντα στα βόρεια και κατόπιν πέρασαν πεζή τα σύνορα, κατευθυνόμενοι στη μεθοριακή πόλη Τόρνιο. Περίπου 1.200 άνθρωποι φτάνουν κάθε εβδομάδα ακολουθώντας αυτόν τον δρόμο, σύμφωνα με την υπηρεσία μετανάστευσης.
Οι φινλανδικές αρχές υπολογίζουν ότι φέτος θα υποδεχτούν 25.000-30.000 αιτούντες άσυλο, αριθμό επταπλάσιο ή και οκταπλάσιο σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν επιθυμεί να εφαρμοστούν συστηματικοί έλεγχοι προς το παρόν αλλά τόνισε ότι η Φινλανδία είναι «έτοιμη για κάτι τέτοιο, εφόσον χρειαστεί».
Οι μετανάστες θα πρέπει να παραμείνουν στην περιοχή των συνόρων το πολύ για μία εβδομάδα. Στο διάστημα αυτό θα καταθέσουν το αίτημά τους για χορήγηση ασύλου και κατόπιν θα μεταφερθούν «με ελεγχόμενο τρόπο, σε κέντρα φιλοξενίας σε όλη τη χώρα», πρόσθεσε ο Όρπο. Η κυβέρνηση θέλει επίσης να επιταχύνει την εξέταση των αιτήσεων. «Ο στόχος μας είναι να απελαύνουμε αμέσως» εκείνους που δεν δικαιούνται άσυλο, συνέχισε ο υπουργός αναφερόμενος στους μετανάστες από χώρες της Ευρώπης, οι οποίοι δεν έχουν καμία πιθανότητα να θεωρηθούν πρόσφυγες.
Πάντως το Ελσίνκι δεν σχεδιάζει σε καμία περίπτωση να κατασκευάσει φράχτες ή τοίχους για να συγκρατήσει τους ανθρώπους. «Θα βρούμε μια φινλανδική λύση, μια ανθρώπινη λύση, σεβόμενοι τα δικαιώματα και τις ιδιαιτερότητες των ανθρώπων», κατέληξε ο Όρπο.
Η Φινλανδία έχε αποκτήσει καλή φήμη στους Ιρακινούς καθώς τους χορηγεί άσυλο σχετικά εύκολα: το πρώτο εξάμηνο του έτους από τις 548 αιτήσεις Ιρακινών προσφύγων εγκρίθηκαν πάνω από τις μισές (54%) ενώ στο ίδιο διάστημα στη Σουηδία εγκρίθηκε μόνο το 33%. «Η Σουηδία είναι καλή για τους Σύρους αλλά όχι για τους Ιρακινούς. Το διάβασα στο Facebook» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας 17χρονος που δήλωσε ότι ονομάζεται Άλι.