Οι πρώτες ομάδες προσφύγων άρχισαν να καταφθάνουν, νωρίς το πρωί, στην Κροατία μέσω της πόλης Σιντ στη δυτική Σερβία, αλλάζοντας τη διαδρομή που ακολουθούσαν μέχρι τώρα έπειτα από την απόφαση της Ουγγαρίας να προχωρήσει στο κλείσιμο των συνόρων της με τη Σερβία.
Στην περιοχή έχουν μεταφερθεί και τα περισσότερα διεθνή τηλεοπτικά συνεργεία, τα οποία παρακολουθούν το ταξίδι των προσφύγων.
Λεωφορεία και ταξί μετέφεραν στην πόλη Σιντ πρόσφυγες από το Πρέσεβο της νότιας Σερβίας, οι οποίοι από εκεί περνούν στην Κροατία για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη. Κάποιοι θέλουν να αποφύγουν τα σύνορα και την καταγραφή και επιλέγουν να προχωρήσουν μέσα από χωράφια με καλαμπόκια, επειδή θέλουν να ζητήσουν άσυλο σε άλλες χώρες, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού της Κροατίας, HRT.
Ωστόσο δεν έχουν όλοι τα ίδια σχέδια και μία μικρή ομάδα προσφύγων έφθασε στο αστυνομικό τμήμα του κοντινού χωριού Τοβάρνικ στην Κροατία.
Η πλειοψηφία των προσφύγων είναι από από τη Συρία και το Αφγανιστάν, άνδρες, γυναίκες και παιδιά όλων των ηλικιών. Για τη μεταφορά τους από το Πρέσεβο στο Σιντ πλήρωσαν 35 ευρώ.
Ο 35χρονος Αμάντου δήλωσε σε ανταποκριτές διεθνών ΜΜΕ ότι έφθασε στην Κροατία από τη Μαυριτανία. «Μας είπαν ότι τα σύνορα προς την Ουγγαρία έκλεισαν και η σερβική αστυνομία μας είπε ότι πρέπει να ακολουθήσουμε αυτή τη διαδρομή» ανέφερε.
Ο 35χρονος, όπως και οι περισσότεροι πρόσφυγες που φεύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια δεν είχε ακούσει ποτέ μέχρι τώρα κάτι για την Κροατία, δεν γνώριζε ότι είναι χώρα – μέλος της ΕΕ.
«Θέλουμε να πάμε σε οποιαδήποτε χώρα, στην οποία επικρατεί ειρήνη. Στη Μαυριτανία η ζωή είναι πολύ δύσκολη, δεν υπάρχουν δουλειές» ανέφερε ο Αμάντου, ο οποίος ταξίδεψε στο Σιντ μαζί με ένα φίλο του.
Και οι δύο είναι εξαντλημένοι και φοβισμένοι, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους που βρίσκονται στα κροατικά σύνορα. «Δεν ξέρουμε τι θα μας κάνουν τώρα. Πρέπει να συνεχίσουμε το ταξίδι με βάρκα;» ρωτά ο Αμάντου και μόλις οι δημοσιογράφοι απαντούν αρνητικά δείχνει ανακουφισμένος.
Ο Μοχάμεντ Καντίρ, 20 ετών, από το Πακιστάν επίσης δεν ήξερε κάτι για την Κροατία. «Έρχομαι από μία περιοχή στην οποία δεν υπάρχουν δουλειές, δεν υπάρχει φαγητό, δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα. Πρέπει να δουλέψω για να στείλω χρήματα στα αδέρφια μου» τονίζει.
Η διαδρομή που ακολουθούν οι πρόσφυγες που επιθυμούν να φθάσουν σε χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως στη Γερμανία άλλαξε, επειδή από χθες η Ουγγαρία έθεσε σε ισχύ αυστηρά μέτρα ελέγχου των συνόρων και έκλεισε τις συνοριακές διαβάσεις με τη Σερβία με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να μείνουν εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη.
Η ουγγρική κυβέρνηση ανήγγειλε ότι θα αρχίσει προετοιμασίες για την επέκταση του φράχτη που κατασκεύασε στα σύνορα με τη Σερβία και ανατολικά προς τη Ρουμανία, σε περίπτωση που οι πρόσφυγες επιλέξουν άλλη διαδρομή για να εισέλθουν στην επικράτειά της.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Μπλιτς” του Βελιγραδίου και τον ραδιοφωνικό σταθμό B92, οι οδηγοί των λεωφορείων που παραλαμβάνουν πρόσφυγες από την πόλη Πρέσεβο της νότιας Σερβίας έχουν λάβει οδηγίες να μην σταματούν παρά μόνον όταν φθάνουν στα σύνορα Σερβίας – Κροατίας, δηλαδή στην πόλη Σιντ.
Μόλις η Ουγγαρία έκλεισε τα σύνορά της, δημιουργήθηκε ομάδα στο Facebook που αποκαλείται «Να αποφεύγετε την Ουγγαρία – ειδήσεις για τους πρόσφυγες» και ετοίμασε φυλλάδια με εναλλακτικές διαδρομές, τα οποία διανέμονται στα σύνορα ΠΓΔΜ – Σερβίας.