Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι αρχές της χώρας διεκπεραίωσαν 16 αιτήσεις χορήγησης ασύλου που είχαν υποβληθεί από πρόσφυγες αφού τέθηκε σε ισχύ το νέο καθεστώς στα νότια σύνορά της με τη Σερβία, απορρίπτοντάς και τις 16 μέσα σε μερικές ώρες.

Άλλες 32 αιτήσεις οι οποίες υπεβλήθησαν βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας, δήλωσε ο Γκιόργκι Μπάκοντι, σύμβουλος του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν για ζητήματα ασφαλείας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Ο Μπάκοντι ανέφερε επίσης πως 174 άνθρωποι οι οποίοι συνελήφθησαν ενώ περνούσαν τα σύνορα παράνομα θα αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις.

Στέλεχος της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες εξάλλου επισήμανε πως οι αρχές της Ουγγαρίας απέπεμψαν έναν αριθμό αιτούντων άσυλο μέσα σε μερικές ώρες αφότου υπέβαλαν αιτήσεις, επαναπροωθώντας τους στο σερβικό έδαφος.

Ο αξιωματούχος της Αρμοστείας Έρνε Σίμον δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι είδε πολλές αιτήσεις χορήγησης ασύλου να απορρίπτονται με συνοπτικές διαδικασίες στη λεγόμενη «ζώνη τράνζιτ» στα σύνορα μετά την εφαρμογή της νέας ουγγρικής νομοθεσίας.

Ένας απεσταλμένος του Ρόιτερς, στον οποίο δεν επιτράπηκε η είσοδος στην περιοχή τράνζιτ, μίλησε με έναν Σομαλό, τον Μάκρουφ Σουχούφι Άμπντι Όμαρ, ο οποίος είπε πως η αίτησή του να του χορηγηθεί άσυλο απορρίφθηκε πριν καν περάσει μια ώρα αφότου του πήραν αποτυπώματα.