Αυστριακό δικαστήριο αρνήθηκε σήμερα να απελάσει στην Ουγγαρία μια αφγανή πρόσφυγα και τα παιδιά της που είχαν καταθέσει στη χώρα αυτή αίτημα για άσυλο πριν συνεχίσουν τον δρόμο τους, εκτιμώντας πως τα «θεμελιώδη δικαιώματα» των προσφύγων δεν είναι πλέον εγγυημένα στην Ουγγαρία.
Η απόφαση αυτή δημιουργεί νομολογία, την ώρα που περισσότεροι από 60.000 μετανάστες έχουν καταγραφεί επισήμως φέτος ως αιτούντες άσυλο στην Ουγγαρία πριν συνεχίσουν, στην πολύ μεγάλη πλειονότητά τους, το δρόμο τους προς την Αυστρία και άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης.
Ο κανονισμός Δουβλίνο ΙΙΙ, που διέπει το καθεστώς των μεταναστών στο χώρο Σένγκεν, προβλέπει ότι την ευθύνη για το άσυλο έχει η πρώτη χώρα στην οποία καταγράφεται ο μετανάστης και ότι αυτός ο τελευταίος μπορεί συνεπώς να απελαύνεται σ’ αυτήν από τις τρίτες χώρες.
Όμως το διοικητικό δικαστήριο της Βιέννης αποφάνθηκε σήμερα ότι η κατάσταση έχει αλλάξει «σημαντικά» στην Ουγγαρία από τον Οκτώβριο του 2014, όταν η αφγανή μετανάστρια είχε εγκαταλείψει τη χώρα για την Αυστρία με τα νεαρά παιδιά της.
Το δικαστήριο έκρινε κυρίως ότι ο σεβασμός της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καθώς και της Ευρωπαϊκής Χάρτας των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων δεν είναι πλέον εγγυημένος στην Ουγγαρία, χώρα όπου ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν έχει πολλαπλασιάσει τις δηλώσεις και τα μέτρα κατά των μεταναστών.
Ένας εκπρόσωπος του δικαστηρίου διευκρίνισε πως η απόφαση αφορά μια «ατομική περίπτωση», πρόσθεσε όμως ότι μπορεί να χρησιμεύσει ως οδηγός για παρόμοιες υποθέσεις που θα εκδικασθουν ενδεχομένως στην Αυστρία.