Σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ήταν η παράδοση όπλων από τη Γαλλία στις λιβυκές αντικαθεστωτικές δυνάμεις, διαβεβαίωσε ο Γάλλος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ζεράρ Αρό.

Σύμφωνα με τον Αρό, η παράδοση όπλων έγινε κατ’ εφαρμογήν του άρθρου 4 της απόφασης 1973, η οποία επιτρέπει τη μη τήρηση του εμπάργκο όπλων που οποία αναφέρεται στην παράγραφο 9 της απόφασης του 1970.

«Αυτό σημαίνει ότι υπό εξαιρετικές συνθήκες, μπορούμε να μην εφαρμόσουμε την παράγραφο 9 όταν πρόκειται για την προστασία πολιτών», τόνισε και πρόσθεσε: «Αποφασίσαμε να παραδώσουμε όπλα στον άμαχο πληθυσμό για την άμυνά του γιατί θεωρήσαμε ότι ο πληθυσμός αυτός απειλείται».

Είχε προηγηθεί δήλωση διπλωμάτη του ΟΗΕ ότι «με μια κατά γράμμα ανάγνωση των αποφάσεων του ΟΗΕ διαπιστώνει κανείς ότι δεν απαγορεύεται να δοθούν όπλα στη Λιβύη για την προστασία του άμαχου πληθυσμού».

Η Γαλλία παραδέχθηκε για πρώτη φορά χθες ότι προχώρησε σε ρίψεις όπλων στις λιβυκές αντικαθεστωτικές δυνάμεις στην περιοχή Ντζεμπέλ Ναφούζα, νοτιοανατολικά της Τρίπολης.

Πρόκειται, σύμφωνα με το Παρίσι, για ελαφρά όπλα που ερρίφθησαν μαζί με ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους που απειλούνται από τα στρατεύματα του Καντάφι στην περιοχή αυτή.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ψήφισε δυο αποφάσεις για τη Λιβύη: τη 1970 στις 26 Φεβρουαρίου και τη 1973 στις 17 Μαρτίου, επιβάλλοντας αυστηρές κυρώσεις στο καθεστώς του συνταγματάρχη Καντάφι, κυρίως εμπάργο στις πωλήσεις όπλων στη Λιβύη, και ζητώντας την προστασία των πολιτών «με όλα τα απαραίτητα μέσα».