Θύμα πανώλης έπεσε ένας άνδρας ηλικίας περίπου 70 ετών στην Γιούτα των ΗΠΑ, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ενώ οι αρχές έκαναν λόγο περί ασυνήθιστης αύξησης των κρουσμάτων της ασθένειας.
Ο άνδρας, του οποίου η ταυτότητα δεν δόθηκε στην δημοσιότητα, πιστεύεται πως μολύνθηκε στην ύπαιθρο, καθώς φορείς της πανώλης είναι κυρίως τρωκτικά σε αγροτικές περιοχές της πολιτείας. Σύμφωνα με το CBS το οποίο επικαλέστηκε το πολιτειακό υπουργείο Υγείας της Γιούτας πιθανή αιτία μπορεί να είναι το δάγκωμα ψύλλου
Αξίζει να σημειωθεί πως η είδηση μεταδόθηκε λίγες ημέρες μετά την δημοσιοποίηση μιας έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) όσον αφορά τα κρούσματα πανώλης σε ανθρώπους, την 25η Αυγούστου.
Όπως δείχνει η έκθεση μέχρι στιγμής από την 1η Απριλίου 2015 έχουν καταγραφεί 11 κρούσματα πανώλης σε έξι πολιτείες (Αριζόνα, Καλιφόρνια, Κολοράντο, Νέο Μεξικό, Όρεγκον, Τζόρτζια). Εννέα από τους ασθενείς ήταν άρρενες και τρεις, ανάμεσά τους ένας 79χρονος, απεβίωσαν.
Πλέον ο αριθμός των νεκρών από πανώλη αυξήθηκε σε τέσσερις το διάστημα από την 1η Απριλίου ως χθες και το CDC επισήμανε ότι ο αριθμός αυτός είναι υψηλότερος από τον συνηθισμένο.
Το ποσοστό θνησιμότητας της πανώλης χωρίς τη χορήγηση θεραπείας κυμαινόταν ιστορικά από το 66% ως το 93%. Αλλά χάρη στα αντιβιοτικά, το ποσοστό θνησιμότητας της ασθένειας έχει μειωθεί στο 16% περίπου, κατά το CDC.
Παρόλο που οι μορφές της πανώλης είναι διάφορες, το είδος που μεταδίδουν οι ψύλλοι που παρασιτούν σε τρωκτικά-φορείς είναι γνωστό ως βουβωνική πανώλη και αντιστοιχεί στο 80-85% του συνόλου των κρουσμάτων, ανέφερε το CDC στην έκθεσή του.
Η πανώλη είχε στοιχίσει τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη τον 14ο αιώνα, όταν είχε ξεσπάσει η πανδημία που είχε αποκληθεί Μαύρος Θάνατος και είχε προκαλέσει σημαντική μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού τότε.
Η πανώλη είχε φθάσει στις ΗΠΑ το 1900, όταν την μετέφεραν εκεί τρωκτικά-φορείς που ζούσαν σε ατμόπλοια τα οποία κατέπλεαν σε αμερικανικά λιμάνια από την Ασία.