Οποιαδήποτε λύση στη λιβυκή κρίση που θα περιλαμβάνει τον συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι «δεν είναι αποδεκτή», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, τη στιγμή που Λίβυοι υπουργοί έχουν επαφές με εκπροσώπους των εξεγερμένων στην Τυνησία.

«Όποια λύση περιλαμβάνει τον Καντάφι δεν είναι αποδεκτή», είπε ο εκπρόσωπος της Άστον, Μάικλ Μαν, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες. «Πρέπει ο Καντάφι να αποσυρθεί» πριν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις και να επιτευχθεί μια εκεχειρία «χωρίς όρους», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας τις πάγιες θέσεις της ΕΕ για το θέμα.

Ο Μαν διευκρίνισε ότι οι Βρυξέλλες δεν έχουν ενημερωθεί για τις συνομιλίες που διεξάγονται στην Τυνησία μεταξύ των δύο πλευρών. Το επίσημο τυνησιακό πρακτορείο TAP μετέδωσε σήμερα ότι δύο Λίβυοι υπουργοί, ο υπουργός Υγείας Άχμεντ Χιτζάζι και ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Ιμπραχίμ Σερίφ, έφτασαν στη νότια Τυνησία. Στην Τυνησία βρισκόταν ήδη ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντελατί αλ-Ομπέιντι ο οποίος «διαπραγματεύεται με πολλές ξένες πλευρές» το μέλλον της Λιβύης.

Επαφές και με τις δύο πλευρές στη Λιβύη, με την κυβέρνηση του Καντάφι και τους εξεγερμένους, έχει η Κίνα, όπως επιβεβαίωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας, Ουέν Τζιαμπάο. «Ελπίζουμε ότι το πρόβλημα θα λυθεί με πολιτικά, ειρηνικά μέσα για να περιοριστούν οι ανθρώπινες απώλειες, ιδίως αθώων πολιτών. Σεβόμαστε τις επιλογές του λιβυκού λαού. Πρόσφατα η Κίνα είχε επαφές τόσο με τη λιβυκή κυβέρνηση όσο και με την αντιπολίτευση», δήλωσε ο Τζιαμπάο σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Λονδίνο μαζί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Την έκκλησή του προς τον Μουάμαρ Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία επανέλαβε σήμερα και ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, σημειώνοντας ότι ο Λίβυος ηγέτης «ξέρει ακριβώς τι πρέπει να κάνει για να επιστρέψει η ειρήνη» στη χώρα του.

«Μετά από 41 χρόνια δικτατορίας, έφτασε ίσως η ώρα να σταματήσει, να εγκαταλείψει την εξουσία και να επιτρέψει στους Λίβυους να ονειρευτούν ένα δημοκρατικό μέλλον. Από αυτόν εξαρτάται», είπε ο Σαρκοζί, λίγη ώρα προτού ανακοινωθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) ότι εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Καντάφι.

Η είδηση για την έκδοση εντάλματος από το ΔΠΔ έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στη Βεγγάζη, το προπύργιο των εξεγερμένων. Οι κάτοικοι της πόλης βγήκαν στους δρόμους και πυροβολούσαν στον αέρα εκφράζοντας τη χαρά τους.

Από τις Βρυξέλλες, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν, σχολίασε την έκδοση εντάλματος σημειώνοντας ότι το γεγονός αυτό «υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την απομόνωση» του καθεστώτος του Καντάφι ενισχύοντας ταυτόχρονα «το κύρος της αποστολής του ΝΑΤΟ που είναι να προστατεύσει το λιβυκό λαό από τις δυνάμεις του Καντάφι».

«Το ΝΑΤΟ είναι πιο αποφασισμένο από ποτέ να συνεχίσει τις πιέσεις μέχρι να σταματήσουν όλες οι επιθέσεις εναντίον πολιτών, οι δυνάμεις του καθεστώτος να επιστρέψουν στα στρατόπεδά τους και η ανθρωπιστική βοήθεια να είναι προσβάσιμη σε όσους την χρειάζονται», τόνισε ο Ράσμουσεν.