«Περισσότερη Ευρώπη» ζητεί ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων στη γερμανική βουλή Άντον Χόφράιτερ με άρθρο του στην εφημερίδα Die Zeit.
Η κρίση στην Ελλάδα και η αντιμετώπισή της μας δείχνουν ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο βρίσκεται σε κίνδυνο. Η έλλειψη εμπιστοσύνης και τα εθνικά πείσματα απειλούν να δηλητηριάσουν την Ευρώπη, εκτιμά ο Χόφράιτερ.
Η κρίση κατέστησε εμφανείς τις αδυναμίες της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, προσθέτει, γι’ αυτό έχει έρθει η ώρα να αποφασίσουμε τι επιθυμούμε: Μια Ευρώπη που τα εθνικά συμφέροντα θα υπερισχύουν ή μια ισχυρή, ενωμένη Ευρώπη της αλληλεγγύης και της εμπιστοσύνης, διερωτάται ο βουλευτής των Πράσινων.
Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι τάσσεται σαφώς υπέρ της δεύτερης επιλογής, τονίζοντας όμως ότι για να πετύχει κάτι τέτοιο χρειάζεται περισσότερο θάρρος και ειλικρίνεια.
Η απάντηση στην τρέχουσα κρίση είναι περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη, υπογραμμίζει ο Χόφράιτερ εξηγώντας ότι κινδυνεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Καθώς η ΕΕ βασίζεται στις αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αλληλεγγύης, αν καταρρεύσει, θα βρεθούμε σε πιο δύσκολη κατάσταση από αυτή που είμαστε τώρα, εκτιμά.
Ο κίνδυνος κατάρρευσης έχει την αιτία του κυρίως στην έλλειψη εμπιστοσύνης, σύμφωνα με τον ίδιο. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έχει δημιουργήσει ένα δίχτυ κανόνων και συνθηκών στην ΕΕ, σημειώνει ο Χόφράιτερ, επισημαίνοντας ότι, αν και οι κανόνες είναι απαραίτητοι, όποιος θεωρεί ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα δείχνει ότι δεν εμπιστεύεται τους άλλους. Η καγκελάριος φαίνεται να μην εμπιστεύεται πλέον τους εταίρους της στην Ευρώπη και με αυτό τον τρόπο βλάπτει τη Γερμανία.
Ο πρόεδρος της ΚΟ των Πρασίνων εκτιμά ότι η διαμάχη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των άλλων κρατών της ευρωζώνης κατέστησε προφανές ότι απειλείται με αποτυχία η ιδέα πως μια πολιτική οντότητα μπορεί να προοδεύσει απλώς υιοθετώντας κοινό νόμισμα.
Όποιος δεν θέλει να καταρρεύσει η ευρωζώνη –και οι Πράσινοι δεν το επιθυμούν, τονίζει— θα πρέπει να προσπαθήσει για μια κοινή οικονομική και δημοσιονομική πολιτική.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Χόφράιτερ προτείνει τη δημιουργία ενός ταμείου για τη διαγραφή χρεών το οποίο θα διαθέτει κοινούς πόρους. Το ταμείο αυτό θα πρέπει να αναλάβει να μειώσει τα παλιά χρέη των κρατών και παράλληλα να διευκολύνει τον δανεισμό.
Εξάλλου απαραίτητες θεωρεί ο ίδιος και τις επενδύσεις στην Ευρώπη, ενώ προτείνει ένα πράσινο New Deal για την Ελλάδα, με την προώθηση προγραμμάτων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τον οικολογικό τουρισμό.
Χωρίς αυτές τις επενδύσεις η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να βγει από την κρίση, σημειώνει ο Χόφράιτερ. Η χώρα χρειάζεται επενδύσεις για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίες. Όμως υπογραμμίζει ότι για να γίνει αυτό πρέπει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, διότι χωρίς αυτή τη βεβαιότητα κανείς δεν θα θέλει να επενδύσει στη χώρα.
Τέλος, ο Χόφράιτερ επισημαίνει ότι μια ισχυρή, ενωμένη Ευρώπη της αλληλεγγύης και της αλληλοεμπιστοσύνης χρειάζεται να ενισχύσει τους κοινούς θεσμούς, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Επίσης προσθέτει ότι θεωρεί καλή ιδέα την ύπαρξη ενός υπουργού Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης. Παράλληλα εδώ και χρόνια οι Πράσινοι ζητούν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας να εξελιχθεί σε ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο, ώστε να μπορεί να συναποφασίζει μαζί με τις χώρες μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την παροχή προγραμμάτων διάσωσης.
Ο δρόμος αυτός δεν είναι εύκολος, τονίζει ο Χόφράιτερ. Θα πρέπει να ανακατανεμηθεί η ισχύς και ο έλεγχος στο εσωτερικό της ΕΕ. Όμως θα πρέπει να ακολουθήσουμε τον δρόμο αυτό, αν θέλουμε να διατηρήσουμε μια ενωμένη Ευρώπη.