Δέκα χρόνια μετά από τις επιθέσεις της 11/9/2001, η αντιτρομοκρατική υστερία στις ΗΠΑ όχι μόνο δεν έχει κοπάσει, αλλά μεθοδικά συντηρείται και ενισχύεται από το νομοθετικό έργο των διαδοχικών κυβερνήσεων. Τελευταίο δείγμα αυτού του αστείρευτου ειδυλλίου της πολιτικής εξουσίας με το αντιτρομοκρατικό φόβητρο ήταν η πρόσφατη έγκριση τετραετούς παράτασης του διαβόητου αντιτρομοκρατικού νόμου Patriot.

Έγκριση που δόθηκε με τρόπο εξαιρετικά ανησυχητικό, καθώς η όλη διαδικασία διεκπεραιώθηκε στο χρόνο- ρεκόρ των 30 λεπτών, απορρίφθηκαν συνοπτικά όλες οι προσφυγές εναντίων του ίδιου του νόμου καθώς και όλα τα αιτήματα για διαφάνεια στην εφαρμογή του.

Κι ακόμη περισσότερο, η απαιτούμενη προεδρική υπογραφή για την παράταση του Patriot δεν μπήκε καν από το χέρι του Μπαράκ Ομπάμα, αλλά από ένα στυλό- ρομπότ που μιμείται την προεδρική υπογραφή, όταν ο πρόεδρος «λείπει για δουλειές»- στην προκειμένη περίπτωση «δούλευε» στο Παρίσι, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής του περιοδείας. Έτσι, ο Ομπάμα πέτυχε άλλη μια πρωτιά στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ: έγινε ο πρώτος πρόεδρος που χρησιμοποίησε autopen για να υπογραφεί νόμος της χώρας.

Κι όχι οποιοσδήποτε νόμος, αλλά ο νόμος που όπως αναφέρει το άρθρο της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, έχει βάλει στο γύψο τις πολιτικές ελευθερίες των Αμερικανών, κι έχει επιτρέψει την ανεξέλεγκτη διείσδυση των μυστικών υπηρεσιών στην ιδιωτική σφαίρα της ζωής τους.