Οι βουλευτές που τάσσονται υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ απέρριψαν σήμερα ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο εκλογικής μεταρρύθμισης, σε μία δραματική ενέργεια αμφισβήτησης του Πεκίνου το οποίο έχει προειδοποιήσει ότι θα επικρατήσει «χάος» αν απορριφθεί το κείμενο.

Ούτε μία ψήφος δεν έλειψε στο φιλο-δημοκρατικό στρατόπεδο για να πει όχι σε αυτό το κείμενο που προσδιορίζει τους όρους της εκλογής, το 2017, του επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας στην πρώην βρετανική αποικία που επέστρεψε στην κυριαρχία της Κίνας το 1997.

«Το μήνυμα που στέλνουμε στην κεντρική λαϊκή κυβέρνηση [σ.σ. την κυβέρνηση της Κίνας] και στην κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ είναι πως οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ δεν αποδέχονται μια παρωδία δημοκρατίας», δήλωσε ο πρόεδρος του Κόμματος των Πολιτών Άλαν Λεόνγκ.

«Το αποτέλεσμα αυτό δεν μας ικανοποιεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ. Η Κίνα επιθυμεί «να συνεχιστεί η δημοκρατική ανάπτυξη του Χονγκ Κονγκ» προς όφελος της σταθερότητας και της ευημερίας του, πρόσθεσε.

Η αναπληρώτρια επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ εξέφρασε από την πλευρά της «θλίψη και απογοήτευση».

Έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου περίπου εκατό διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας υποδέχθηκαν τη νίκη τού «’όχι» με κραυγές χαράς.

«Είμαι υπερ-ικανοποιημένος», φώναζε ο Κεν Τσανγκ, ένας 30χρονος πληροφορικός, καταγγέλλοντας ένα «μη δημοκρατικό» κείμενο που φτιάχτηκε «για εκείνους που βρίσκονται ήδη στην εξουσία».

Το κείμενο έπρεπε να εγκριθεί από την πλειοψηφία των δύο τρίτων των 70 βουλευτών στο Νομοθετικό Συμβούλιο (Legco, το τοπικό κοινοβούλιο) προκειμένου να έχει την ισχύ νόμου.

Όπως είχαν ανακοινώσει προηγουμένως, οι 27 φιλο-δημοκρατικοί βουλευτές ψήφισαν κατά, προκαλώντας την οργή ενός τμήματος των βουλευτών που τάσσονται υπέρ του Πεκίνου, οι οποίοι εγκατέλειψαν αμέσως την αίθουσα. Ένας βουλευτής πιστός στο Πεκίνο άλλαξε θέση και ψήφισε επίσης κατά, με αποτέλεσμα μόνο οκτώ βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της έγκρισης του κειμένου.

Οι φιλο-κινέζοι βουλευτές αποχώρησαν όταν ο πρόεδρος του κοινοβουλίου απέρριψε το αίτημά τους για αναβολή της συνεδρίασης.

Το σχέδιο μεταρρύθμισης προέβλεπε την εγκαθίδρυση για πρώτη φορά καθολικής ψηφοφορίας. Τώρα ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης ορίζεται από ένα σώμα εκλεκτόρων που είναι πιστοί στο Πεκίνο.

Όμως το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ) θα διατηρούσε τον έλεγχο της διαδικασίας, καθώς μόνο δύο ή τρεις υποψήφιοι, τους οποίους θα όριζε μία επιτροπή, θα μπορούσαν να υποβάλουν υποψηφιότητα.

Οι πολιτικές διαιρέσεις ξέσπασαν το φθινόπωρο του 2014 όταν δεκάδες χιλιάδες φιλο-δημοκρατικοί διαδηλωτές παρέλυσαν ένα μέρος της πόλης για δύο και πλέον μήνες, οδηγώντας στη γέννηση του κινήματος που έγινε στο εξής διάσημο ως «Κίνημα των ομπρελών».

Καταγγέλλουν μία στρέβλωση της δημοκρατίας, όμως η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ έχει πει πολλές φορές ότι το σχέδιο ήταν του τύπου «πάρτε το ή αφήστε το». Καμία νέα διαπραγμάτευση δεν προβλέπεται σε αυτό το στάδιο και το πολιτικό αδιέξοδο είναι πλήρες.

Για τον Ιβάν Τσόι του Κινέζικου Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, «η πολιτική μεταρρύθμιση βρίσκεται από τώρα και στο εξής σε νεκρό σημείο χωρίς αμφιβολία για δύο ή τρία χρόνια».

Ένα ρίσκο το οποίο έχουν υπολογίσει οι φιλο-δημοκρατικοί βουλευτές. «Ακόμη και αν δεν αποκτήσουμε μία πραγματική καθολική ψηφοφορία, όσο δεν εγκαταλείπουμε τη μάχη, δεν έχουμε χάσει», δήλωσε ο βουλευτής Γκάρι Φαν του κινήματος Νέοι Δημοκράτες πριν από την ψηφοφορία.

Οι φιλο-κινέζοι βουλευτές δεν σταμάτησαν, αντίθετα, να δηλώνουν ότι αυτό το σχέδιο ήταν μία πρόοδος και ότι η απόρριψή του θα στερήσει τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ από την ευκαιρία να ψηφίσουν και θα είναι ένας επιπλέον παράγοντας αποσταθεροποίησης.

«Το Χονγκ Κονγκ είχε μια ευκαιρία να αποκτήσει καθολική ψηφοφορία αλλά οι δημοκράτες την τορπίλισαν», δήλωσε ο Λεούνγκ Τινγκ-το, 63 ετών, ακτιβιστής υπέρ του Πεκίνου.

Η ψηφοφορία διεξήχθη σε μία ατμόσφαιρα αναταραχής μετά την ανακοίνωση τη Δευτέρα της αποτροπής μιας συνωμοσίας και της σύλληψης δέκα ανθρώπων, τουλάχιστον ένας από τους οποίους, σύμφωνα με την αστυνομία, δήλωσε πως ανήκει σε μία «τοπική ριζοσπαστική ομάδα».

Σε βάρος έξι από αυτούς απαγγέλθηκε κατηγορία για συνωμοσία με στόχο την κατασκευή εκρηκτικών. Πέντε προφυλακίστηκαν.