Καλή και σταθερή είναι η κατάσταση ασφάλειας στην Κροατία, η απειλή της τρομοκρατίας είναι μικρή, αλλά κίνδυνοι τρομοκρατικών απειλών για την Κροατία ως χώρα της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ υπάρχουν, τονίζει η Υπηρεσία Ασφαλείας και Πληροφοριών της χώρας (SOA) στην έκθεσή της για το 2015, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της.
Στη 48σέλιδη έκθεση που αφορά το 2014 τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι έξι υπήκοοι της Κροατίας διέμειναν σε περιοχές υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους και ότι δύο εξ αυτών συμμετείχαν σε μάχες.
Γυναίκες που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί ταξιδεύουν επίσης στις περιοχές αυτές, σημειώνεται στην έκθεση και περιγράφεται η περίπτωση ενός ανηλίκου, ο οποίος εμποδίστηκε να ενταχθεί σε ομάδα ισλαμιστών στη Συρία.
Στην έκθεση της SOA επισημαίνεται ότι από την έναρξη των συγκρούσεων στην Ουκρανία, λιγότεροι από 20 υπήκοοι της Κροατίας εντάχθηκαν στα ουκρανικά στρατεύματα και οκτώ τώρα βρίσκονται εκεί.
Ο αριθμός των οπαδών της ριζοσπαστικής ερμηνείας του ισλάμ στην Κροατία είναι μικρός – αρκετές δεκάδες άνθρωποι – και οι περισσότεροι από αυτούς δεν είναι υποστηρικτές τρομοκρατικών μεθόδων.
Ωστόσο, η αναχώρηση τζιχαντιστών από γειτονικές χώρες της Κροατίας για να πολεμήσουν στο πλευρό του “Ισλαμικού Κράτους” στη Συρία και το Ιράκ είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Έχει αναφερθεί ότι επιστρέφουν στις χώρες καταγωγής τους, μετά από την εμπειρία στα ξένα πεδία των μαχών. Η SOA εκτιμά ότι προς το παρόν δεν υπάρχει άμεση απειλή για την Κροατία από τζιχαντιστές στη Συρία ή επαναπατριζόμενους, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί μια πιθανή απειλή από άτομα που ενεργούν μόνα τους.
Παραμένει επίσης μακροπρόθεσμη απειλή το γεγονός ότι εκπαιδευμένοι επαναπατριζόμενοι ριζοσπαστικοποιημένοι και τραυματισμένοι από την εμπειρία του πολέμου, έρχονται σε επαφή με τρομοκρατικές δομές και θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως εκτελεστές ή ως επιμελητειακή υποστήριξη τρομοκρατικών επιθέσεων, αναφέρεται στην έκθεση.
Για τους υπηκόους χωρών γειτονικών της Κροατίας που πολεμούν στη Συρία και στο Ιράκ στην έκθεση της SOA τονίζεται ότι οι περισσότεροι προέρχονται από τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο, τη Σερβία (περιοχή Σαντζάκ) και την ΠΓΔΜ. Από το 2012 περίπου 600 τζιχαντιστές έχουν εγκαταλείψει αυτές τις χώρες για να ενταχθούν στην οργάνωση ISIL. Ορισμένοι από αυτούς έχουν σκοτωθεί και μερικοί έχουν επιστρέψει. Ο αριθμός των μαχητών που επιστρέφουν από τη Συρία στις γειτονικές χώρες είναι σχετικά μικρός.
Ο αριθμός των πολιτών από την Ευρώπη που αγωνίζονται στο πλευρό της οργάνωσης “ISIL” ανέρχεται σε περίπου 4.500, αναφέρει η έκθεση της SOA.
Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τρομοκρατικούς σκοπούς συνεχίζει να αυξάνεται και το Ισλαμικό Κράτος τα χρησιμοποιεί για να στρατολογεί νέους μαχητές.
Το μέρος της έκθεσης SOA που αφορά τον εξτρεμισμό προειδοποιεί ότι οργανώσεις του κινήματος των Τσέτνικ είναι ακόμη ενεργές και υποστηρικτές τους υπάρχουν στην Κροατία, είναι ενεργοί σε γειτονικές χώρες της Κροατίας. Είναι σε επαφή με αντίστοιχες οργανώσεις στην Κροατία και προωθούν την ιδεολογία της «Μεγάλης Σερβίας» υπογραμμίζεται στην έκθεση.
Στην έκθεση αναλύεται η κατάσταση ασφάλειας και στις γειτονικές της Κροατίας χώρες και σημειώνεται ότι ακόμα κι αν δεν είναι επαρκώς εδραιωμένη από την άποψη της πολιτικής, της ασφάλειας και της οικονομίας, η περιοχή αυτή δεν αποτελεί σημαντική απειλή για την ασφάλεια. Η κατάσταση της περιφερειακής ασφάλειας χαρακτηρίζεται, μεταξύ άλλων, από τη συνεχιζόμενη δραστηριότητα εξτρεμιστικών οργανώσεων που προωθούν την ιδέα της «Μεγάλης Σερβίας» και την εμφάνιση νέων, με τις περιπτώσεις ιστορικού ρεβιζιονισμού. Μέλη των κινημάτων των Τσέτνικ έχει αναφερθεί ότι έχουν ενταχθεί στις τάξεις των φιλο-ρωσικών δυνάμεων στη σύγκρουση της Ουκρανίας, τονίζεται στην έκθεση της SOA.