Ο μοναδικός πυρηνικός ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός στις Φιλιππίνες, που είχε κατασκευαστεί πριν από 38 χρόνια με μεγάλο κόστος, αλλά ουδέποτε αξιοποιήθηκε, θα ανοίξει για τους τουρίστες που έχουν την περιέργεια να δουν από κοντά ένα τέτοιο εργοστάσιο μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα, ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας αυτή την εβδομάδα.
Πρόκειται για μια «διαδικασία μάθησης. Μπορεί κανείς να δει όλα τα μηχανήματα, όλο τον εξοπλισμό και να καταλάβει τι συνέβη στο σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία και γιατί δε θα συμβεί στο Μπαταάν», δήλωσε ο Ρόναλντ Τιοτουίκο, διευθυντής του τοπικού οργανισμού τουρισμού.
Το εργοστάσιο του Μπαταάν δε λειτούργησε ποτέ μετά την κατασκευή του το 1984 με κόστος περίπου 2,3 δισ. δολαρίων (1,6 δισ. ευρώ).
Ο ίδιος τόνισε ότι το εργοστάσιο είναι ασφαλές καθώς το ουράνιο έχει απομακρυνθεί εδώ και καιρό από το εργοστάσιο.
Το θεωρητικό παραγωγικό δυναμικό του εργοστασίου ήταν 620 μεγαβάτ. Είχε κατασκευαστεί επί των ημερών του δικτάτορα Φερντινάντ Μάρκος, ως ένας τρόπος για να αντιμετωπιστούν τα ενεργειακά προβλήματα της χώρας που είχαν αναδειχθεί την δεκαετία του 1970, όταν σημειωνόταν το λεγόμενο «πετρελαϊκό σοκ», οι κρίσεις που προκαλούσε η αύξηση της τιμής του πετρελαίου.
Όμως μετά την ανατροπή του Μάρκος από λαϊκή εξέγερση το 1986 η πρόεδρος Κορασόν Ακίνο είχε αρνηθεί να το θέσει σε λειτουργία, επικαλούμενη τις σοβαρές αμφιβολίες για την ασφάλειά του, καθώς το εργοστάσιο βρίσκεται κοντά σε ένα σεισμικό ρήγμα κι ένα ενεργό ηφαίστειο.
Η συντήρησή του έχει κοστίσει εκατομμύρια δολάρια στην κυβέρνηση.