Ο στρατός και μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας της Συρίας έχουν παραταχθεί σήμερα σε πολλές πόλεις καθώς ξεκινούν νέες διαδηλώσεις κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα και αντικαθεστωτικό, τον Λουάι Χουσέιν, ο πρόεδρος Άσαντ έχει δώσει εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να μην ανοίξουν πυρ εναντίον των διαδηλωτών.

«Υπάρχει έντονη παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας. Έχουν δημιουργηθεί σημεία ελέγχου στις πόλεις και τα χωριά όπου έχουν διοργανωθεί διαδηλώσεις» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας ακτιβιστής που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Σύμφωνα με έναν άλλο ακτιβιστή, στην πόλη Μπανιάς, η οποία από το Σάββατο πολιορκείται από τον στρατό, περισσότεροι από 2.000 στρατιώτες έχουν παραταχθεί στα σημεία όπου πραγματοποιούνται οι διαδηλώσεις και στους γύρω δρόμους.

Πρόσθεσε εξάλλου ότι οι αρχές έχουν προετοιμάσει διαδηλώσεις υπέρ του καθεστώτος στη Μπανιάς και τη Ντεράα.

Περισσότεροι από 3.000 Κούρδοι της Συρίας έχουν ξεκινήσει να διαδηλώνουν στην πόλη Καμίσλι, στη βορειοδυτική Συρία, ζητώντας να σταματήσει η βίαιη καταστολή του κινήματος αμφισβήτησης, ενώ ακόμη 2.500 έχουν συγκεντρωθεί στο γειτονικό χωριό Ντερμπασίγε.

Πάντως σύμφωνα με τους ακτιβιστές οι συλλήψεις συνεχίζοντας σε όλη τη χώρα.

Εν τω μεταξύ η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε σήμερα την έντονη ανησυχία της για τις πληροφορίες των μη κυβερνητικών οργανώσεων που κάνουν λόγο για 700 με 850 νεκρούς διαδηλωτές στη Συρία και κάλεσε τη Δαμασκό να σταματήσει τις απόπειρες να «φιμώσει τους αντιφρονούντες».

«Οι εκθέσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων κάνουν λόγο για 700 με 850 νεκρούς από τις 15 Μαρτίου οπότε ξεκίνησαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και για χιλιάδες ακόμη που έχουν συλληφθεί», δήλωσε ο Ρούπερτ Κόλβιλ εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας.

«Αυτές οι εκθέσεις μας προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία και καλούμε την κυβέρνηση (της Συρίας) να επιδείξει μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση, να σταματήσει να καταφεύγει στη βία καθώς και στις μαζικές συλλήψεις με στόχο να φιμώσει τους αντιφρονούντες», πρόσθεσε.

Ο Κόλβιλ επεσήμανε ότι ο ΟΗΕ δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τους αριθμούς αυτούς, όμως επεσήμανε: «Δεν πιστεύουμε ότι αυτοί οι αριθμοί είναι απίθανοι».