Ο συριακός στρατός εισέβαλε σήμερα σε χωριά που βρίσκονται κοντά στην πόλη Μπανιάς, επίκεντρο του κινήματος αμφισβήτησης του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, και προχώρησε σε δεκάδες συλλήψεις, σύμφωνα με μία οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Εντωμεταξύ απευθύνουν έκκληση για τη διοργάνωση αύριο νέων διαδηλώσεων συμπαράστασης στους διαδηλωτές που έχουν συλληφθεί αναρτήθηκαν στη σελίδα του Facebook «Συριακή Επανάσταση 2011» που δημιουργήθηκε από νεαρούς αντικυβερνητικούς.
«Στις 13 Μαΐου διαδηλώνουμε για την αξιοπρέπεια των κρατούμενων αδελφών μας», γράφουν και ονομάζουν αυτή την ημέρα «Παρασκευή των ελεύθερων γυναικών».
Πολλές γυναίκες συνελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες, κυρίως στη Δαμασκό και τη Μπανιάς, επειδή έπαιρναν μέρος σε διαδηλώσεις ζητώντας την απελευθέρωση των συλληφθέντων ή την άρση της πολιορκίας των πόλεων. Τέσσερις διαδηλώτριες σκοτώθηκαν στις 7 Μαΐου στη Μπανιάς, σύμφωνα με τους ακτιβιστές.
Σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με έδρα το Λονδίνο, οι στρατιώτες και τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας επενέβησαν σήμερα το πρωί στα χωριά αλ Μπάιντα και αλ Καρίρι κοντά στη Μπανιάς και συνέλαβαν δεκάδες ανθρώπους.
Οι συλλήψεις συνεχίζονται και στη Μπανιάς, όπου ο στρατός εισέβαλε με άρματα μάχης στις 7 Μαΐου, αλλά και στο προάστιο Μουανταμίγια της Δαμασκού, που επίσης πολιορκείται από άρματα μάχης. «Ο στρατός έχει συλλάβει εκατοντάδες ανθρώπους, ακόμη και ολόκληρες οικογένειες», δήλωσε ο Άμαρ Κουράμπι, επικεφαλής της οργάνωσης.
«Έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας. Ο στρατός έχει μετατρέψει τα σχολεία σε κέντρα κράτησης και έχει πάρει υπό τον έλεγχό του τα τζαμιά», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι τα άρματα μάχης κινούνται βόρεια της Ντεράα.
Στο Αλέπο, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας όπου μέχρι τώρα δεν είχαν πραγματοποιηθεί διαδηλώσεις, χιλιάδες φοιτητές πραγματοποίησαν χθες πορεία συμπαράστασης προς τις πόλεις Ντεράα και Χομς, προτού τους διαλύσουν βίαια με γκλομπ φιλοκυβερνητικοί φοιτητές και οι υπηρεσίες ασφαλείας, σύμφωνα με έναν ακτιβιστή.
Η ιστοσελίδα «Συριακή Επανάσταση 2011» ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι διαδηλώσεις συνεχίζονται κάθε ημέρα στη Συρία, παρόλο που μοιάζει ολοένα και πιο δύσκολο να οργανωθούν εξαιτίας της καταστολής.
Ένας ξάδερφος του προέδρου Άσαντ, ο μεγιστάνας Ράμι Μαχλούφ που είναι ανάμεσα στους 13 σύρους αξιωματούχους στους οποίους έχει επιβάλλει κυρώσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σε συνέντευξή του: «Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε μέχρι το τέλος. Δεν θα αποχωρήσουμε».
Από την αρχή του κινήματος καταστολής στα μέσα Μαρτίου 600 με 700 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και τουλάχιστον 8.000 έχουν συλληφθεί ή αγνοούνται, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις.