Οι τοπικές αρχές στη βορειοανατολική Ιαπωνία θα αφαιρέσουν το μολυσμένο από ραδιενέργεια επιφανειακό στρώμα του χώματος από τους χώρους των σχολείων, ώστε τα παιδιά να μπορούν να επαναλάβουν τις υπαίθριες δραστηριότητες τους, μετέδωσε σήμερα το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Η πόλη της Κοριγιάμα στο νομό της Φουκουσίμα θα αφαιρέσει επιφανειακό χώμα, πάχους 1 έως 2 εκατοστών, από τις αυλές και τους γύρω χώρους των σχολείων αυτό το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με το ΝΗΚ.

Η πόλη βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα δυτικά της πυρηνικής μονάδας Φουκουσίμα Νταϊίτσί, η οποία έχει υποστεί σοβαρές καταστροφές από τον μεγέθους 9 βαθμών σεισμό και το τσουνάμι στις 11 Μαρτίου και από τότε διαρρέει ραδιενέργεια από τους χώρους της.

Τα σχολεία στα οποία θα γίνουν οι εργασίες αφαίρεσης του χώματος είναι 15 δημοτικά και γυμνάσια και 13 νηπιαγωγεία, προσθέτει το τηλεοπτικό δίκτυο.

Η πόλη θα αφήσει αυτά τα σχολεία να ξαναλειτουργήσουν και να χρησιμοποιούν τους χώρους τους για περίπου μία ώρα ημερησίως, μετά την επιβεβαίωση της ασφάλειας τους, με τη μέτρηση του επιπέδου της ακτινοβολίας, προσθέτει η ίδια πηγή.