Ο διάσημος αιγύπτιος αρχαιολόγος, Ζαχί Χαουάς είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που πολλούς θεωρείται ήρωας της Αιγύπτου, ενώ άλλοι τον κατηγορούν για ματαιοδοξία και συμμετοχή σε παράνομες δραστηριότητες.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόκειται για έναν ισχυρό άνδρα της πολιτικής σκηνής της Αιγύπτου αφού ενώ υπήρξε στενός φίλος του πρώην προέδρου Μουμπάρακ, σήμερα συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντα του στο υπουργείο Αρχαιοτήτων. Το νέο καθεστώς τον επανέφερε προκειμένου να συνδράμει στην αντιμετώπιση των λεηλασιών που σημειώθηκαν στο μουσείο του Καΐρου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι το περιοδικό «Time» τον έχει συμπεριλάβει στη λίστα με τους σημαντικότερους ανθρώπους.
Η εμφάνιση του παραπέμπει στον κινηματογραφικό ήρωα Ιντιάνα Τζόουνς καθώς το σύνηθες ντύσιμο του περιλαμβάνει τζιν παντελόνι, πλατύγυρο καπέλο και το χαρακτηριστικό δερμάτινο γιλέκο. Αν και φαινομενικά η εικόνα αυτή παραπέμπει στον αρχαιολόγο που περνάει όλη του τη μέρα σε ανασκαφές και δεν τον απασχολούν οι δημόσιες εμφανίσεις, κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Κάθε άλλο μάλιστα, αφού ο Ζαχί Χαουάς ξέρει καλά να «παίζει» με τα μίντια. Από συχνές εμφανίσεις με πολιτικούς και κινηματογραφικούς αστέρες, μέχρι και ανακαλύψεις μπροστά στην κάμερα έχει οργανώσει. Επιπλέον, πρόσφατα παρουσίασε σειρά ανδρικών ρούχων με τη φίρμα του, την οποία δεν δίστασε μάλιστα να παρουσιάσει με φόντο το θησαυρό του Τουταγχαμών, παραβαίνοντας έτσι τους δικούς του κανονισμούς! Όταν ξεκίνησε η συλλογή υπογραφών για την απομάκρυνση του, δήλωσε ότι τα κέρδη θα δοθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Οι εχθροί του τον κατηγορούν ακόμη, για κακοδιαχείριση της αιγυπτιακής πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και αδυναμία να αποτρέψει επαρκώς την λεηλασία των αρχαιολογικών θησαυρών μετά την εξέγερση της πλατείας Ταχρίρ. Κάθε άλλο παρά χάρηκαν με την απόφαση της νέας κυβέρνησης να τον επανατοποθετήσει ως υπουργό. Ο ίδιος προκειμένου να το καταφέρει αυτό, «προσάρμοσε» το προφίλ του στα χαρακτηριστικά της νέας κυβέρνησης: οργάνωσε έκθεση για την επανάσταση, αποφεύγει να χρησιμοποιεί το υπουργικό αυτοκίνητο και την προσωπική του φρουρά και ίδρυσε τμήμα παραπόνων.
Παρά τις κατηγορίες που του αποδίδονται, οι ανακαλύψεις που έκανε αλλά και η δράση του τον καθιστούν εξαιρετικά δημοφιλή. Με την ανακάλυψη των τάφων των εργατών που έχτισαν τις πυραμίδες, κατάφερε να αποδείξει ότι χτίστηκαν από Αιγύπτιους και όχι από ξένους. Οργάνωσε και πέτυχε την επιστροφή άνω των 5.000 αρχαιοτήτων που είχαν εξαχθεί παράνομα. Δεν δίστασε να συγκρουστεί ακόμη και με μεγάλα μουσεία του κόσμου όπως το Λούβρο και το Βρετανικό, απαιτώντας την επιστροφή αντικειμένων – συμβόλων της χώρας. Τέλος, κατάφερε να αυξήσει τα έσοδα της χώρας του μέσω της προβολής και της ανάδειξης των αρχαιολογικών ευρημάτων.