Το «πράσινο φως» αναμένεται να πάρει σήμερα από το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας η συνταγματική μεταρρύθμιση με τις ευλογίες του κυβερνώντος κόμματος και παρά την αποχή της αντιπολίτευσης από τη διαδικασία.

Η αντιπολίτευση απέχει ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις μεθοδεύσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας, την οποία κατηγορεί για έλλειψη συναίνεσης στη μεταρρύθμιση που προωθεί, αλλά και για υστερόβουλη πολιτική πρωτοβουλία που σκοπό έχει να εξασφαλίσει την πολιτική ηγεμονία του Φίντενζ πριν από τη λήξη της κυβερνητικής του περιόδου.

Η κεντροδεξιά παράταξη Φίντενζ, που ιδρύθηκε το 1989 με την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος της Ουγγαρίας, και η οποία ανέλαβε τη διακυβέρνηση μετά τις εκλογές του 2010 με πλειοψηφία περίπου των 2/3 του ουγγρικού κοινοβουλίου, έχει επιφέρει ανανεωτικές μεταρρυθμίσεις στο σύνταγμα της χώρας, οι οποίες, όπως ισχυρίζεται, θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία εκδημοκρατισμού, που ξεκίνησε το 1989.

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν τη Παρασκευή διαμαρτυρόμενοι για τις επιχειρούμενες συνταγματικές αλλαγές, ενώ οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και κινήσεις πολιτών, εκτιμούν ότι θα αποδυναμώσουν τους δημοκρατικούς ελέγχους, αλλά και τις πολιτικές ισορροπίες όταν τεθούν σε ισχύ, το 2012.

Οι συνταγματικές τροποποιήσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τον περιορισμό της εξουσίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου να παρεμβαίνει επί της νομιμότητας των μέτρων του προϋπολογισμού, αλλά και την παροχή της δυνατότητας στον πρόεδρο να προχωρά στη διάλυση της Βουλής εφόσον ο προϋπολογισμός δεν έχει υπερψηφιστεί μέχρι τον Απρίλιο.

Επίσης έχουν ενταχθεί μέσα στο νέο σύνταγμα αυστηρές προβλέψεις για τη μείωση του δημοσιονομικού χρέους που έγιναν αποδεκτές με ενθουσιασμό από τους επενδυτές.

Εν τούτοις οι επικριτές της πολιτικής πρωτοβουλίας λένε ότι το κυβερνών κόμμα θα έπρεπε να έχει εξασφαλίσει πολύ ευρύτερη συναίνεση, πριν να προχωρήσει στις συνταγματικές αλλαγές, ενώ και η Επιτροπή της Βενετίας, που αποτελεί το συμβουλευτικό σώμα της Ε.Ε. πάνω σε συνταγματικά θέματα, έχει εκφράσει αμφιβολίες για τη διαφάνεια της επιχειρούμενης διαδικασίας.