Συνολική αποζημίωση ύψους 23,5 εκατομμυρίων δολαρίων θα δοθεί σε 750 ιδιοκτήτες σπιτιών βορειοανατολικού προαστίου της Μελβούρνης που έμειναν άστεγοι για μεγάλο χρονικό διάστημα εξαιτίας της απειλής έκρηξης από υψηλά επίπεδα αερίων μεθανίου που εντοπίστηκαν σε κοντινή χωματερή.

Η αποζημίωση θα κυμαίνεται από 6.000 έως 130.000 δολάρια σε κάθε ιδιοκτήτη και θα καταβληθεί από τον δήμο του Κάσεϊ, όπου βρίσκονταν τα σπίτια και την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος που θα καταβάλει 10 εκατομμύρια δολάρια.

Οι αντιμαχόμενες πλευρές ήρθαν σε διακανονισμό, ο οποίος θα πρέπει να επικυρωθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Πρόκειται για μια συμφωνία που δημιουργεί δεδικασμένο στην Αυστραλία και δεν αποκλείεται να ασκηθούν και άλλες μαζικές διώξεις για παρόμοιες περιπτώσεις.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η μήνυση υποβλήθηκε μαζικά από τους 750 ιδιοκτήτες. Το δικηγορικό γραφείο Slater & Gordon που την χειρίστηκε θα λάβει αμοιβή έξι εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο δήμος με την σειρά του τώρα έκανε γνωστό ότι θα ασκήσει δίωξη σε αυτούς που τον έπεισαν να εκδώσει άδειες για ανέγερση κατοικιών στην περιοχή.

Η διαρροή μεθανίου σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2008. Πανικόβλητες οικογένειες μετά την εντολή των αρχών να απομακρυνθούν, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, τα οποία είχαν μεταβληθεί σε ωρολογιακές βόμβες

Μετά από δυο μήνες τους δόθηκε άδεια να επιστρέψουν και ένα μηχάνημα για να μετρούν τα επίπεδα του μεθανίου.

Οι αρχές διαβεβαιώνουν τους κατοίκους ότι τώρα πλέον, με τα μέτρα που ελήφθησαν δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.