Ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας, Ναμπίλ αλ Αράμπι, είχε εχθές συνομιλίες με έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Ισραήλ, τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών, που ήταν ο πρώτος υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ισραήλ, που επισκέπτεται το Κάιρο μετά την πτώση του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ, την 11η Φεβρουαρίου, φέτος.

Ο κ. αλ Αράμπι επισήμανε, στο τέλος αυτών των συνομιλιών ότι, «η Αίγυπτος τιμά τις δεσμεύσεις, που έχει λάβει, αλλά και τις συμφωνίες, που έχει συνάψει».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μιας ισραηλινής στρατιωτικής ενέργειας, άμεσα, στη Λωρίδα της Γάζας, για αντίποινα για την έκρηξη βόμβας σε μία αφετηρία λεωφορείων στην Ιερουσαλήμ, ο αιγύπτιος αξιωματούχος υπογράμμισε στο συνομιλητή του ότι το Ισραήλ θα πρέπει οπωσδήποτε να λάβει υπόψη του, πριν αποφασίσει να χρησιμοποιήσει μέσα στρατιωτικά, “την ανθρωπιστική παράμετρο” των πράξεων του αυτών.

«Εμείς, από την πλευρά μας, κάνουμε παν το δυνατόν για να βοηθάμε στην καθημερινή ζωή τους τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας», πρόσθεσε ο κ. αλ Αράμπι.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Αίγυπτος έχει συνάψει το 1979 ειρηνευτική συνθήκη με το Ισραήλ. Η Ιορδανία ακολούθησε αυτήν την οδό, στη διάρκεια του 1994.