Περίπου 6.000 κάτοικοι των περιχώρων πυρηνικού σταθμού στη βορειοανατολική Ιαπωνία εκλήθησαν να εκκενώσουν την περιοχή, λίγες ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό.

Ο κυβερνήτης της περιοχής ζήτησε την απομάκρυνση των κατοίκων από ζώνη ακτίνας τριών χιλιομέτρων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα. Στην περιοχή έχουν σπεύσει δυνάμεις του ιαπωνικού στρατού για την πυρηνική προστασία.

Το επίπεδο του βαρέως ύδατος στο σύστημα ψύξης του αντιδραστήρα μειώθηκε σε ανησυχητικό επίπεδο, αλλά δεν έχει εντοπιστεί διαρροή ραδιενέργειας.

Διαρροή ραδιενέργειας δεν εντοπίστηκε σε κανέναν από τους πυρηνικούς σταθμούς των νομαρχιών που επλήγησαν από το σεισμό στη βορειοανατολική Ιαπωνία, το οποίο ισχύει και για τον πυρηνικό σταθμό της Οναγκάβα, στη νομαρχία Μιγιάγκι. Σε ένα κτίριο του σταθμού που στεγάζει τουρμπίνα είχε εκδηλωθεί νωρίτερα σήμερα πυρκαγιά, η οποία σβήστηκε.

Η εταιρεία Tohocu Electric Power που εκμεταλλεύεται τον σταθμό της Οναγκάβα, όπως και αυτόν της Φουκουσίμα, βόρεια του Τόκιο, δεν έχει εντοπίσει κανένα πρόβλημα διαρροής ραδιενέργειας.

Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος έχει διακοπεί σε περίπου 4,4 εκατομμύρια εστίες στη βορειοανατολική Ιαπωνία, σύμφωνα με την εταιρεία ηλεκτρικού ρεύματος Tohoku Electric.

Παράλληλα εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε σήμερα ότι ο αμερικανικός στρατός είναι έτοιμος να προσφέρει τη βοήθειά του στην Ιαπωνία, κυρίως να αποστείλει πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια.

Στα μέσα που έχει στη διάθεσή του το Πεντάγωνο για να βοηθήσει περιλαμβάνονται περίπου έξι πλοία, κυρίως δύο πολεμικά αμφίβια σκάφη, το Essex και το Boxer, και αεροπλανοφόρα, στα οποία στα οποία βρίσκονται μονάδες πεζοναυτών.