Η διαδικασία για την καθαίρεση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας, Μλάτζαν Ντίνκιτς, έχει ήδη ξεκινήσει με εντολή του πρωθυπουργού της Σερβίας, Μίρκο Τσβέτκοβιτς.

Όπως ανέφερε ο ίδιος σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου η απομάκρυνση του Ντίνκιτς θεωρείται αναγκαία διότι «με τη συμπεριφορά του βλάπτει την ενότητα του κυβερνητικού συνασπισμού».

Την τελική απόφαση για την απομάκρυνση του Ντίνκιτς θα λάβει η σερβική βουλή σε έκτακτη συνεδρίαση.

Ο πρωθυπουργός Τσβέτκοβιτς ανέφερε επίσης ότι πριν καταθέσει την πρόταση για την απομάκρυνση του Μλάτζαν Ντίνκιτς από την κυβέρνηση ενημέρωσε τον πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς.

Ο Ντίνκιτς, που το Κόμμα του G-17 συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, τους τελευταίες δύο μήνες λειτουργούσε σχεδόν αυτόνομα ασκώντας πολλές φορές κριτική στο κυβερνητικό έργο. Πρόσφατα έθεσε ως όρο για να παραμείνει το κόμμα του στον συνασπισμό την απομάκρυνση του Σλομπόνταν Ίλιτς, γενικού γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.

Ο Ίλιτς κατήγγειλε δημόσια τον Ντίνκιτς ότι προωθεί τις ξένες επενδύσεις μόνο σε περιοχές που το κόμμα του ασκεί την εξουσία σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές ο Ντίνκιτς διαβλέποντας την πτώση της δημοτικότητας της κυβέρνησης αναζητά αφορμή για να «εγκαταλείψει το καράβι που βουλιάζει». Στην τακτική αυτή είχε καταφύγει άλλωστε και το 2008 όταν εξαιτίας της αποχώρησης του ανατράπηκε η κυβέρνηση Κοστούνιτσα.

Στη σερβική βουλή επί συνόλου 250 εδρών το κόμμα G-17 του Ντίνκιτς κατέχει 24 έδρες. Το προεδρείο του G-17 θα συνεδριάσει αργά σήμερα το απόγευμα για να καθορίσει τη στάση του απέναντι στην κυβέρνηση Τσβέτκοβιτς.