Σοβαρές επιφυλάξεις εκφράζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο ενδεχόμενο πιθανής επιστροφής στην Αϊτή του εξόριστου πρώην προέδρου Ζαν-Μπερτράν Αριστίντ, πριν από τις προγραμματισμένες προεδρικές εκλογές στις 20 Μαρτίου.
Τις ανησυχίες πυροδότησε η απόφαση της κυβέρνησης της φτωχής χώρας της Καραϊβικής, στις αρχές της εβδομάδας, να εκδώσει διπλωματικό διαβατήριο στον πρώην πρόεδρο, ανοίγοντας έτσι το δρόμο της επιστροφής του από τη Νότια Αφρική, στην πατρίδα του.
Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Π.Τζ.Κρόουλινγκ, η Αμερικανική κυβέρνηση είναι ανήσυχη για τις προθέσεις του Αριστίντ, μετά από αυτή την εξέλιξη. Προσέθεσε δε ότι το τελευταίο που θα ήθελαν οι ΗΠΑ, είναι να δούνε κάποια εξέλιξη που θα επέφερε διχασμό στη χώρα, λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές.
Ο Δυτικός κόσμος, που στηρίζει την προσπάθεια ανοικοδόμησης της χώρας μετά το καταστροφικό σεισμό του 2010, που σώριασε σε ερείπια την ήδη εξαθλιωμένη οικονομικά Αϊτή, αντιμετωπίζει πολύ επιφυλακτικά το ενδεχόμενο της επιστροφής του δημοφιλούς, αλλά λαϊκιστή πρώην προέδρου.
«Νομίζω ότι θα προβληματιζόμασταν πολύ σοβαρά, αν ο πρώην πρόεδρος Αριστίντ επέστρεφε πρίν από τις προεδρικές εκλογές στην Αϊτή, μήπως αυτό αποδειχθεί ατυχής περισπασμός. Ο λαός της χώρας πρέπει να παραμείνει προσηλωμένος, μόνο στην αξιολόγηση των δύο υποψηφίων για την προεδρία », τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Ο ίδιος ο Αριστίντ δεν έχει αποσαφηνίσει ακόμα τις προθέσεις του. σχετικά με το αν σκοπε΄τει να επιστρέψει στην Αϊτή πριν ή μετά τις εκλογές.Το κόμμα του, που είναι το ισχυρότερο στη χώρα, έχει αποκλειστεί από τις εκλογές, ενώ η απερχόμενη κυβέρνηση του προέδρου Ρενέ Πρεβάλ, που προέκυψε από τις αμφισβητούμενης εγκυρότητας προεδρικές εκλογές, στις 28 Νοεμβρίου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, τάχθηκε υπέρ της έκδοσης διαβατηρίου στον Αριστίντ.
Στο φτωχό νησί της Καραϊβικής η κατάσταση παραμένει τεταμένη. Η βία και οι λεηλασίες είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Μετά από εβδομάδες αλληλοκατηγοριών των αντιπάλων παρατάξεων για διαφθορά και διαδηλώσεων στους δρόμους, αποφασίστηκε τελικά να διεξαχθεί ο τελικός γύρος της δημόσιας αντιπαράθεσης των δύο υποψηφίων, με μία πρώην «πρώτη κυρία» και ένα δημοφιλή παρουσιαστή να αναλαμβάνουν την ευθύνη της διοργανωσής του.
Το κλίμα επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο με την επιστροφή από την εξορία του πρώην δικτάτορα Ζαν- Κλοντ Ντιβαλιέ, γνωστού και ως Μπέμπι Ντοκ, ο οποίος αντιμετωπίζει πλέον κατηγορίες για διαφθορά και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Την Τετάρτη στο Πορτ-ο-Πρενς, ένας γνωστός δημοσιογράφος της χώρας εκτελέστηκε από έναν ένοπλο, στο δρόμο. Η αστυνομία στη συνέχεια πυροβόλησε και σκότωσε τον θύτη.Τα αίτια της δολοφονίας του δημοσιογράφου δεν έχουν αποκαλυφθεί.