Ένα από τα χειρότερα και πιο φρικτά εγκλήματα πρόκειται να δικαστεί σε λίγες ημέρες στη Γαλλία, που αφορά παιδική κακοποίηση, με δράστη έναν χειρουργό γιατρό.

Ο 73χρονος Joël Le Scouarnec φέρεται να κακοποίησε εκατοντάδες νεαρούς ασθενείς του επί δεκαετίες, στοχεύοντας κάποιους όταν βρίσκονταν υπό αναισθησία, στην αίθουσα ανάρρωσης, στα κρεβάτια του νοσοκομείου.

Με σοβαρά ερωτήματα έρχεται αντιμέτωπη η Γαλλία, σύμφωνα με τον Guardian, σχετικά με την προστασία των παιδιών εν μέσω συγκλονιστικών καταθέσεων από έναν τρομακτικά μεγάλο αριθμό φερόμενων θυμάτων. Ο 73χρονος εργαζόταν σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία σε όλη τη Βρετάνη και τη δυτική Γαλλία, χειρουργώντας συχνά παιδιά με σκωληκοειδίτιδα.

Το γεγονός, όμως, που έχει συνταράξει την παγκόσμια κοινότητα είναι ότι είχε επιβληθεί στον 73χρονο τετραετής ποινή φυλάκισης με αναστολή, το 2005, από το FBI, καθώς είχε επισημανθεί στις γαλλικές αρχές το 2004 η προβολή εικόνων παιδικής κακοποίησης στο σκοτεινό διαδίκτυο από τον ίδιο.

Το γεγονός αυτό δεν τον εμπόδισε ποτέ από το να εργάζεται με παιδιά και συνέχισε να κερδίζει θέσεις υψηλού κύρους σε νοσοκομεία σε όλη τη χώρα.

Τα αποδεικτικά στοιχεία στην τετράμηνη δίκη θα περιλαμβάνουν χειρόγραφα σημειωματάρια στα οποία ο γιατρός κατέγραφε τα αρχικά των ασθενών και τα φερόμενα εγκλήματά του εναντίον τους. Η αστυνομία διασταύρωσε τα σημειωματάρια με τα αρχεία των νοσοκομείων για να εντοπίσει τα πιθανά θύματα εκείνη την περίοδο.

Κακοποιούσε παιδιά και ενηλίκους από το 1989 έως το 2014 – «Πολλά θύματα βρίσκονταν στο χειρουργείο του νοσοκομείου, υπό αναισθησία»

Σε ένα μοτίβο φερόμενης κακοποίησης που εκτεινόταν από το 1989 έως το 2014, ο Scouarnec κατηγορείται για βιασμό ή σεξουαλική επίθεση εναντίον 299 ασθενών, 158 ανδρών και 141 γυναικών. Συνολικά 256 ήταν κάτω των 15 ετών και ο μέσος όρος ηλικίας ήταν 11 ετών.

«Πολλά θύματα βρίσκονταν στο χειρουργείο του νοσοκομείου, υπό αναισθησία, ανάρρωναν κατόπιν χειρουργικής επέμβασης, βρίσκονταν σε κατάσταση νάρκωσης ή είχαν αποκοιμηθεί, γεγονός που σήμαινε ότι τα θύματα αυτά δεν ήταν σε θέση να συνειδητοποιήσουν τι τους είχε συμβεί» δήλωσε ο εισαγγελέας της πόλης Λοριάν.

Ο εισαγγελέας, ανακοινώνοντας τη δίκη, δήλωσε ότι ο 73χρονος κατηγορούμενος είχε αποδεχθεί ορισμένες από τις κατηγορίες εναντίον του. «Εξήγησε τον τρόπο δράσης του, την αποφασιστικότητά του να ενεργήσει με αυτόν τον τρόπο… και τις στρατηγικές του για να μην κινδυνεύσει να αποκαλυφθεί» πρόσθεσε.

Μία από τους δικηγόρους των θυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών δύο ανδρών οι οποίοι έδωσαν τέλος στη ζωή τους αφού πληροφορήθηκαν από τους αστυνομικούς τι φερόταν να τους είχε συμβεί, δήλωσε: «Αυτή η δίκη είναι πολύ σημαντική, διότι εξ όσων γνωρίζω, δεν έχει υπάρξει ποτέ δίκη για κακοποίηση παιδιών με τόσο πολλά θύματα πουθενά στον κόσμο. Η αποκάλυψη των λεπτομερειών της υπόθεσης τους επηρέασε πάρα πολύ».

Η δικηγόρος δήλωσε ότι ήταν τραγικό για πολλά από τα φερόμενα θύματα, που σήμερα είναι 30 και 40 ετών, να ακούν αποσπάσματα από τα ημερολόγια του 73χρονου σήμερα γιατρού που φέρεται να τους αφορούσαν όταν ήταν παιδιά.

«Οι αδυναμίες του συστήματος Δικαιοσύνης και Υγείας τού επέτρεψαν να συνεχίσει να παρανομεί»

Η δικηγόρος κάποιων από τα θύματα αποκάλυψε ότι η δίκη του 2020, η οποία δεν διεξήχθη δημοσίως, αποκάλυψε ότι ήταν η πρώτη φορά που έβλεπε έναν αστυνομικό να κλαίει λόγω του αντίκτυπου των αποδεικτικών στοιχείων στη συγκλονιστική ακροαματική διαδικασία. Ο 73χρονος Scouarnec αντιμετωπίζει 20 χρόνια φυλάκισης, σε μια δίκη που θα αποδείξει πώς οι αδυναμίες του συστήματος Δικαιοσύνης και Υγείας τού επέτρεψαν να συνεχίσει να παρανομεί.

«Κατά κάποιον τρόπο, πρόκειται για τη δίκη ολόκληρης της κοινωνίας. Εκείνη την εποχή, στη Γαλλία υπήρχε ένα είδος σεβασμού για τους λεγόμενους αξιόλογους ανθρώπους της κοινωνίας, δικηγόρους ή γιατρούς και χειρουργούς. Αυτούς τους ανθρώπους τους εμπιστεύονταν και δεν έβλεπαν να διαπράττουν εγκλήματα» είπε χαρακτηριστικά η δικηγόρος.

Ο Scouarnec ήταν «ένα τέρας που έκανε τον χώρο εργασίας του κυνηγότοπό του» είπε, προσθέτοντας: «Η δίκη θα ανοίξει επίσης την πόρτα για μια πραγματική δικαστική εξέταση της παιδικής κακοποίησης στη Γαλλία και του τρόπου με τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται, όσον αφορά στην καταδίκη και την πρόληψη».

«Σοκαριστική αλυσίδα αποτυχιών και δυσλειτουργίας» – Το FBI είχε ενημερώσει τις γαλλικές αρχές

Ο Frédéric Benoist, δικηγόρος της φιλανθρωπικής οργάνωσης για την προστασία των παιδιών «La Voix de L’Enfant» (Η φωνή του παιδιού), που είναι διάδικος στην υπόθεση, υπογράμμισε αυτό που αποκάλεσε «σοκαριστική αλυσίδα αποτυχιών και δυσλειτουργίας» σε θεσμικό επίπεδο που επέτρεψε στον Le Scouarnec να συνεχίσει να παρανομεί επί χρόνια.

Ο Benoist έχει καταθέσει ξεχωριστή νομική καταγγελία εκ μέρους της φιλανθρωπικής οργάνωσης για παράλειψη του καθήκοντος προστασίας των ανθρώπων σε θεσμικό επίπεδο.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, «όταν το FBI ενημέρωσε για πρώτη φορά τις γαλλικές αρχές για τη διαδικτυακή δραστηριότητα του Scouarnec, το 2004, αυτός δεν συνελήφθη στο σπίτι του σε επιδρομή τα ξημερώματα, αλλά αντίθετα απλώς κλήθηκε στο αστυνομικό τμήμα. Όταν αργότερα έγινε έρευνα στο σπίτι του, δεν βρέθηκαν στοιχεία. Αλλά η αστυνομία δεν ερεύνησε το γραφείο του στο νοσοκομείο, όπου θα έβρισκε εικόνες στον υπολογιστή της δουλειάς του και κούκλες κλειδωμένες σε ένα ντουλάπι».

Ο δράστης είχε υποστηρίξει ότι βρισκόταν σε μια δύσκολη στιγμή στον γάμο του και πως το γεγονός ότι κοίταξε τις εικόνες κακοποίησης παιδιών ήταν «ένα μεμονωμένο λάθος».

Ο Benoist δήλωσε ότι όταν ο Scouarnec καταδικάστηκε το 2005 για πρόσβαση σε εικόνες παιδικής κακοποίησης στο διαδίκτυο, ο δικαστής δεν τον υποχρέωσε να υποβληθεί σε ψυχιατρική θεραπεία, ούτε τον εμπόδισε να εργάζεται με παιδιά.

Το δικαστήριο, σε αντίθεση με τους κανόνες, δεν ενημέρωσε αμέσως το νοσοκομειακό σύστημα, ούτε το εθνικό ιατρικό συμβούλιο. Ωστόσο, ένας γιατρός του νοσοκομείου όπου εργαζόταν ο δράστης ειδοποίησε τη διοίκηση το 2006 για «περίεργη συμπεριφορά» και για τα «ανησυχητικά σχόλια» του συναδέλφου του και ενημέρωσε τη διοίκηση για την καταδίκη του, για την οποία είχε διαβάσει στα μέσα ενημέρωσης.

Ένας άλλος γιατρός των επειγόντων περιστατικών ειδοποίησε, επίσης, ότι ο Scouarnec είχε κοιτάξει εικόνες κακοποίησης παιδιών κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του. Παρ’ όλα αυτά, συνέχισε να εργάζεται σε νοσοκομεία.

Η δίκη ξεκινάει στις 24 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο.