Στο κέντρο του Βελιγραδίου συγκεντρώθηκαν σήμερα δεκάδες χιλιάδες δυσαρεστημένοι Σέρβοι στη μεγαλύτερη αντικυβερνητική διαδήλωση που γίνεται εδώ και χρόνια και αποσκοπεί να δείξει την ισχύ της αντιπολίτευσης ενόψει των προγραμματισμένων για το 2012 εκλογών. Σύμφωνα με την αστυνομία περίπου 70.000 διαδηλωτές βγήκαν στο δρόμο για να συμμετάσχουν στη διαδήλωση.

Η διαδήλωση διοργανώθηκε από τον Τόμισλαβ Νίκολιτς, αρχηγό του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος, που αποτελεί το αντιπολιτευόμενο κόμμα με τη μεγαλύτερη επιρροή, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, και τον μεγαλύτερο αντίπαλο του κυβερνώντος Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο φιλοευρωπαϊκός συνασπισμός που κυβερνάει τη χώρα από το 2008 έχει δυσαρεστήσει μεγάλο μέρος των Σέρβων εξαιτίας των συνεχιζόμενων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της χώρας και της απογοήτευσής τους από την αργή ενταξιακή πορεία της στην ΕΕ.

Η Ζντράβκα Ζανοΐλοβιτς, 44χρονη διαδηλώτρια που εργάζεται ως σερβιτόρα στο Βελιγράδι, δήλωσε «Η κυβέρνηση αυτή μας υποσχέθηκε γάλα και μέλι το 2008 και τί έχουμε τώρα; Περισσότερες στερήσεις και μια ανέντιμη και αλαζονική κυβέρνηση που δεν ενδιαφέρεται για τον ίδιο της το λαό».

Ένας άλλος διαδηλωτής, ο 56χρονος εργαζόμενος σε μεταλλωρυχεία Ντράγκομιρ Ντιούριτς δήλωσε «Δεν ήμουν ψηφοφόρος του Νίκολιτς στο παρελθόν, αλλά τώρα είμαι τόσο απογοητευμένος από τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, τη φτώχεια, τη διαφθορά και τις στερήσεις».

Αρκετοί διαδηλωτές ήρθαν με λεωφορεία από άλλες πόλεις της Σερβίας και συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κοινοβούλιο με πανό στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως: «Δημοκρατικό Κόμμα είναι ώρα να φεύγεις» και «Πεινάμε».

Τμήματα του κεντρικού Βελιγραδίου έχουν κλείσει από την αστυνομία για να είναι πιο εύκολη η πραγματοποίηση της διαδήλωσης. Το κόμμα του Νίκολιτς, το οποίο δεν ήταν το μόνο που μετείχε στη διαδήλωση, ζητεί πρόωρες εκλογές, υψηλότερους μισθούς και καταπολέμηση της διαφθοράς.

Μάλιστα ο ίδιος ο Νίκολιτς είχε δηλώσει πριν από τη σημερινή διαδήλωσε «Αν δεν ανταποκριθούν στα αιτήματά μας, θα αρχίσουμε συνεχείς διαδηλώσεις από τον Απρίλιο».

Ακόμη ο Τόμισλαβ Νίκολιτς έδωσε διορία δύο μηνών στην κυβέρνηση για να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, προειδοποιώντας ότι αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα αυτό, τον Απρίλιο, θα ξεκινήσουν διαρκείς διαδηλώσεις.

Στο συλλαλητήριο δεν προκλήθηκαν επεισόδια ενώ οι οργανωτές μετά την λήξη του φρόντισαν να σκουπίσουν το χώρο δείχνοντας, όπως είπαν, με αυτή τη συμβολική κίνηση την αποφασιστικότητα τους να «καθαρίσουν τη Σερβία από τα κατάλοιπα της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος».