Η αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών και υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις ανέκτησε ελαφρύ προβάδισμα έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση των ABC News/Ipsos, ωστόσο η κούρσα παραμένει αμφίρροπη και εκτιμάται ότι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2024 επαφίεται στην αβεβαιότητα του εκλεκτορικού σώματος, αφού «η συμμετοχή είναι το κλειδί».

Μέχρι στιγμής, μόλις 2 ποσοστιαίες μονάδες χωρίζουν την Κάμαλα Χάρις και τον Ντόναλντ Τραμπ, μεταξύ όλων των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, με τα ποσοστά στο 49-47%. Αυτό μεταφράζεται σε ένα ελαφρύ πλεονέκτημα της Χάρις μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων, με ποσοστά 51-47%, ενώ ορισμένες ομάδες που τάσσονται υπέρ της Χάρις, δείχνουν λίγο μεγαλύτερη διάθεση να ψηφίσουν.

Συγκριτικά με τις αρχές του μήνα, η Χάρις έχει ανακτήσει πλεονέκτημα των Δημοκρατικών μεταξύ των ισπανόφωνων ενώ διεύρυνε το πλεονέκτημά της μεταξύ των γυναικών στα προάστια. Παραμένει δε ισχυρή σε βασικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των μαύρων ανδρών ψηφοφόρων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ «κερδίζει» τις αγροτικές περιοχές και τους λευκούς άνδρες που δεν έχουν σπουδάσει, ενώ φαίνεται να «τρέχει ανταγωνιστικά» μεταξύ των νεότερων ανδρών.

Οι υποψήφιοι μοιράζονται τα ποσοστά ως προς την εμπιστοσύνη στο να χειριστούν κορυφαία ζητήματα. Ο Τραμπ προηγείται στα θέματα μετανάστευσης, με πλεονέκτημα 12 μονάδων έναντι της Χάρις μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων- την οικονομία συνολικά με 8 μονάδες, τον πληθωρισμό +7 μονάδες και τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, επίσης +7.

Η Χάρις έχει διψήφιο προβάδισμα στην εμπιστοσύνη στον χειρισμό των αμβλώσεων (+15) και της υγειονομικής περίθαλψης (+10) ενώ είναι επίσης 8 μονάδες μπροστά στην εμπιστοσύνη στον χειρισμό της «προστασίας της αμερικανικής δημοκρατίας» και +6 στη βοήθεια της μεσαίας τάξης.

Η οικονομία και ο πληθωρισμός εξακολουθούν να αποτελούν τις σημαντικότερες ανησυχίες, με το 90% και το 85% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, αντίστοιχα, να τα χαρακτηρίζουν πολύ σημαντικά για την ψήφο τους. Αλλά αυτή η δημοσκόπηση, που εκπονήθηκε για το ABC από τη Langer Research Associates, με επιτόπια έρευνα από την Ipsos, διαπιστώνει μια αλλαγή στην ένταση: Τα ποσοστά που αποδίδουν ύψιστη σημασία στην οικονομία ή τον πληθωρισμό, χαρακτηρίζοντάς τα «ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα» στην ψήφο τους, έχουν μειωθεί κατά 7 μονάδες το καθένα από τον Σεπτέμβριο.

Ενώ μάχονται για όλα τα επίκαιρα θέματα, η Χάρις συνεχίζει να προηγείται του Τραμπ στα περισσότερα προσωπικά χαρακτηριστικά. Η Κάμαλα Χάρις προηγείται κατά 11 μονάδες, 49-38%, ως προς την πνευματική οξύτητα που απαιτείται για να υπηρετήσει αποτελεσματικά ως πρόεδρος – ένα μέτρο στο οποίο ο Trump προηγείτο του Μπάιντεν κατά 31 μονάδες.