Οι υποψήφιοι πρόεδροι στις Ηνωμένες Πολιτείες δαπανούν τεράστια ποσά σε καμπάνιες προκειμένου να εξασφαλίσουν την εκλογή τους. Από πού προέρχονται αυτά τα χρήματα; Και μήπως όποιος διαθέτει περισσότερα χρήματα έχει και εξασφαλισμένη την νίκη;

Μία προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ απαιτεί σημαντικά ποσά. Για να τα εξασφαλίσουν, οι υποψήφιοι έχουν ορισμένες επιλογές. Μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις καμπάνιες τους με δικά τους χρήματα ή να συγκεντρώσουν πόρους από ιδιώτες δωρητές

Στις προεδρικές καμπάνιες των ΗΠΑ, εταιρείες δεν επιτρέπεται να συνεισφέρουν άμεσα σε υποψήφιους ή κόμματα λόγω των περιορισμών της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής. Ωστόσο οι εταιρείες μπορούν να συμμετέχουν στη χρηματοδότηση μέσω των λεγόμενων super PACs, τα οποία μπορούν να συγκεντρώνουν απεριόριστα ποσά από εταιρείες, συνδικάτα και άτομα για να υποστηρίξουν ή να αντιταχθούν σε έναν υποψήφιο. Τα super PACs λειτουργούν ανεξάρτητα από την καμπάνια των υποψηφίων, και οι συνεισφορές τους δεν αποκαλύπτονται πάντα, προσφέροντας ένα «παραθυράκι» για εταιρική επιρροή, χωρίς όμως να επιτρέπεται άμεση χρηματοδότηση προς την καμπάνια.

Τέλος, υπάρχει η κρατική χρηματοδότηση, η οποία συνοδεύεται από αυστηρούς περιορισμούς στις δαπάνες, με αποτέλεσμα οι κύριοι υποψήφιοι να την αποφεύγουν.

Πόσα χρήματα έχει συγκεντρώσει η Καμάλα Χάρις;

Η υποψήφια των Δημοκρατικών, Καμάλα Χάρις, έχει συγκεντρώσει πάνω από 906 εκατομμύρια δολάρια μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την OpenSecrets, μία μη κερδοσκοπική οργάνωση που παρακολουθεί τη χρηματοδότηση στις αμερικανικές εκλογές. Σε αυτά περιλαμβάνονται και οι συνεισφορές προς την καμπάνια του Τζο Μπάιντεν, αν και η χρηματοδότηση αυξήθηκε σημαντικά όταν αποσύρθηκε από την κούρσα τον Ιούλιο.

Επιπλέον, εξωτερικές ομάδες έχουν συγκεντρώσει 359 εκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη της Χάρις, με το συνολικό ποσό να ξεπερνά τα 1,27 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πόσα έχει συγκεντρώσει ο Ντόναλντ Τραμπ;

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ, δεν έχει συγκεντρώσει γκρόσο μόντο το ίδιο ποσό. Η επίσημη καμπάνια του έχει συγκεντρώσει 367,1 εκατομμύρια δολάρια, περίπου 40% λιγότερα από της Χάρις. Οι εξωτερικές ομάδες έχουν προσθέσει άλλα 572,8 εκατομμύρια δολάρια, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό σε περίπου 940 εκατομμύρια δολάρια.

Ποιοι μπορούν να δωρίσουν στις προεδρικές καμπάνιες;

Η Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή των ΗΠΑ θέτει αυστηρούς κανόνες για το ποιος μπορεί και ποιος όχι να συμβάλει οικονομικά. Μόνο πολίτες ή μόνιμοι κάτοικοι με πράσινη κάρτα μπορούν να δωρίσουν σε κόμμα ή υποψήφιο για την προεδρία. Για αυτούς που επιτρέπεται να δωρίσουν, υπάρχουν όρια στο ποσό που μπορούν να προσφέρουν.

Προβλήματα με τις μεγάλες δωρεές σε καμπάνιες

Πολλοί ψηφοφόροι θεωρούν ότι το σύστημα δωρεών στις καμπάνιες αφήνει την αίσθηση ότι τα χρήματα αγοράζουν πρόσβαση στους πολιτικούς, κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει διαφθορά και να διαβρώσει την εμπιστοσύνη στη δημοκρατία.

Οι υπέρογκες συνεισφορές των εκατομμυριούχων και των δισεκατομμυριούχων αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων και για τις δύο πλευρές της πολιτικής σκηνής στις ΗΠΑ.