Οι ψηφοφόροι στις ΗΠΑ προσέρχονται στις κάλπες στις 5 Νοεμβρίου για να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρό τους. Οι εκλογές αναμενόταν να είναι μια επανάληψη του 2020, αλλά όλα ανατράπηκαν τον Ιούλιο, όταν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τερμάτισε την εκστρατεία του και υποστήριξε την αντιπρόεδρο, Κάμαλα Χάρις.
Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι: Θα αποκτήσει η Αμερική την πρώτη της γυναίκα πρόεδρο ή θα δοθεί η ευκαιρία για μια δεύτερη θητεία στον Ντόναλντ Τραμπ;
Ποιος προηγείται στις εθνικές δημοσκοπήσεις;
Η Χάρις είχε ένα μικρό προβάδισμα έναντι του Τραμπ στους μέσους όρους των εθνικών δημοσκοπήσεων από τότε που μπήκε στην κούρσα στα τέλη Ιουλίου και παραμένει μπροστά, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα με τα τελευταία στοιχεία στρογγυλοποιημένα προς τον πλησιέστερο ακέραιο αριθμό, όπως σημειώνει το BBC.
Η Χάρις είδε μια ανάκαμψη στα ποσοστά της στις δημοσκοπήσεις τις πρώτες εβδομάδες της εκστρατείας της, αποκτώντας ένα προβάδισμα σχεδόν τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων προς το τέλος Αυγούστου.
Οι αριθμοί παρέμειναν σχετικά σταθεροί μέχρι τον Σεπτέμβριο, ακόμη και μετά το μοναδικό ντιμπέιτ μεταξύ των δύο υποψηφίων στις 10 Σεπτεμβρίου, το οποίο παρακολούθησαν σχεδόν 70 εκατομμύρια άνθρωποι.
Τις τελευταίες ημέρες η διαφορά μεταξύ τους έχει μικρύνει, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα παρακολούθησης δημοσκοπήσεων, με τις γραμμές τάσης να δείχνουν τους μέσους όρους και τις τελείες τα μεμονωμένα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων για κάθε υποψήφιο.
Αν και αυτές οι εθνικές δημοσκοπήσεις είναι ένας χρήσιμος οδηγός για το πόσο δημοφιλής είναι ένας υποψήφιος στο σύνολο της χώρας, δεν είναι απαραίτητα ένας ακριβής τρόπος πρόβλεψης του αποτελέσματος των εκλογών, σημειώνει το BBC.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ένα σύστημα εκλεκτορικού σώματος, στο οποίο κάθε πολιτεία λαμβάνει έναν αριθμό ψήφων που αντιστοιχεί περίπου στο μέγεθος του πληθυσμού της. Συνολικά υπάρχουν 538 ψήφοι του σώματος εκλεκτόρων, οπότε ένας υποψήφιος πρέπει να φτάσει τις 270 για να κερδίσει.
Υπάρχουν 50 πολιτείες στις ΗΠΑ, αλλά επειδή οι περισσότερες από αυτές ψηφίζουν σχεδόν πάντα το ίδιο κόμμα, στην πραγματικότητα υπάρχουν μόνο λίγες πολιτείες όπου και οι δύο υποψήφιοι έχουν πιθανότητες να κερδίσουν. Αυτά είναι τα μέρη όπου θα κερδηθούν ή θα χαθούν οι εκλογές και είναι γνωστά ως πολιτείες μάχης ή swing states.
Ποιος κερδίζει στις δημοσκοπήσεις στις swing states;
Αυτή τη στιγμή οι δημοσκοπήσεις δίνουν πολύ μικρή διαφορά στις επτά πολιτείες που θεωρούνται πεδία μάχης σε αυτές τις εκλογές και κανένας από τους υποψηφίους δεν έχει αποφασιστικό προβάδισμα σε καμία από αυτές, σύμφωνα με τους μέσους όρους των δημοσκοπήσεων.
Αν εξετάσει κανείς τις τάσεις από τότε που η Χάρις μπήκε στην κούρσα, αυτό βοηθά στην ανάδειξη ορισμένων διαφορών μεταξύ των πολιτειών – αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχουν λιγότερες δημοσκοπήσεις σε πολιτείες από ό,τι εθνικές δημοσκοπήσεις, οπότε υπάρχουν λιγότερα δεδομένα για να βασιστούμε και κάθε δημοσκόπηση έχει ένα περιθώριο λάθους που σημαίνει ότι τα νούμερα θα μπορούσαν να είναι υψηλότερα ή χαμηλότερα.
Στην Αριζόνα, την Τζόρτζια και τη Βόρεια Καρολίνα, το προβάδισμα έχει αλλάξει μερικές φορές από τις αρχές Αυγούστου, αλλά ο Τραμπ έχει ένα μικρό προβάδισμα εδώ και μερικές εβδομάδες. Παρόμοια είναι η ιστορία και στη Νεβάδα, αλλά με τη Χάρις να είναι η υποψήφια που προηγείται ελαφρώς.
Στις τρεις άλλες πολιτείες -Μίσιγκαν, Πενσιλβάνια και Ουισκόνσιν- η Χάρις προηγείται από τις αρχές Αυγούστου, μερικές φορές με δύο ή τρεις μονάδες, αλλά τις τελευταίες ημέρες οι δημοσκοπήσεις τους δείχνουν πιο κοντά και ο Τραμπ έχει πλέον πολύ μικρό προβάδισμα στην Πενσιλβάνια.
Και οι τρεις αυτές πολιτείες ήταν προπύργια των Δημοκρατικών πριν ο Τραμπ τις μετατρέψει σε «κόκκινες» στην πορεία του προς την κατάκτηση της προεδρίας το 2016. Ο Μπάιντεν τις ανακατέλαβε το 2020 και αν η Χάρις μπορέσει να κάνει το ίδιο, τότε θα είναι σε τροχιά εκλογικής νίκης.
Μια ένδειξη του πόσο έχει αλλάξει η κούρσα από τότε που η Χάρις έγινε υποψήφια των Δημοκρατικών είναι το γεγονός ότι την ημέρα που ο Μπάιντεν εγκατέλειψε την κούρσα ήταν πίσω από τον Τραμπ κατά σχεδόν πέντε ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο στις επτά swing states.
Στην Πενσιλβάνια, ο Μπάιντεν ήταν πίσω κατά σχεδόν 4,5 ποσοστιαίες μονάδες όταν εγκατέλειψε την κούρσα για την προεδρία, όπως δείχνει το παρακάτω διάγραμμα. Πρόκειται για μια πολιτεία-κλειδί και για τις δύο εκστρατείες, καθώς έχει τον μεγαλύτερο αριθμό εκλεκτόρων από τις επτά και επομένως η νίκη της διευκολύνει την επίτευξη των 270 ψήφων που απαιτούνται.
Τα στοιχεία που χρησιμοποίησε το BBC στα παραπάνω γραφήματα είναι μέσοι όροι που δημιουργήθηκαν από την ιστοσελίδα ανάλυσης δημοσκοπήσεων 538, η οποία ανήκει στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο ABC News. Για τη δημιουργία τους, η 538 συλλέγει τα δεδομένα από μεμονωμένες δημοσκοπήσεις που διενεργούνται τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε πολιτείες μάχης από πολλές εταιρείες δημοσκοπήσεων.