Η πρωτοεμφανιζόμενη πολιτικά Whitney Fox, υποψήφια των Δημοκρατικών για την 13η περιφέρεια του Κογκρέσου της Φλόριντα, αισιοδοξεί ότι η οργή για την ανατροπή του δικαιώματος στην άμβλωση θα την οδηγήσει στη νίκη.

Η Φοξ αμφισβητεί ανοιχτά τη Ρεπουμπλικανή κάτοχο του αξιώματος Άννα Πολίνα Λούνα, μια ένθερμη σύμμαχο του Ντόναλντ Τραμπ και αυτοαποκαλούμενη «εξτρεμίστρια υπέρ της ζωής», με την υπόσχεση να υπερασπιστεί την αυτονομία των γυναικών, γράφουν οι FT.

Σε βίντεο της προεκλογικής εκστρατείας, η Φοξ αναφέρει: «Ο τρόπος ζωής μας δέχεται επίθεση από εξτρεμιστές πολιτικούς, οι οποίοι επιτίθενται στις αναπαραγωγικές μας ελευθερίες, στη δημοκρατία μας και δεν κάνουν τίποτα για να μειώσουν το κόστος με το οποίο όλοι παλεύουμε».

«Γι’ αυτό κατεβαίνω για το Κογκρέσο: για να τερματίσω αυτές τις επιθέσεις και να προστατεύσω τον τρόπο ζωής μας, για την οικογένειά μου και τη δική σας», προσθέτει.

Δύσκολη μάχη

Η κομητεία Πινέλας, στην οποία είναι υποψήφια η Φοξ, κλίνει προς τους συντηρητικούς τα τελευταία χρόνια και η κούρσα Φοξ-Λούνα μπορεί να θεωρείται άκρως «ανταγωνιστική», αλλά «η νίκη είναι πιθανώς ρεπουμπλικανική».

Οι Δημοκρατικοί σε όλη τη χώρα βάζουν το ίδιο στοίχημα. Με λιγότερο από δύο εβδομάδες μέχρι την ημέρα των εκλογών, όπου οι Αμερικανοί θα επιλέξουν όχι μόνο νέο πρόεδρο αλλά και νέο Κογκρέσο, πιστεύουν ότι οι σκληρές θέσεις για τις αμβλώσεις που προωθούν πολλοί Ρεπουμπλικάνοι θα λειτουργήσουν υπέρ τους. Η Φλόριντα είναι μία από τις σχεδόν δώδεκα πολιτείες όπου οι ψηφοφόροι θα έχουν άμεσο λόγο για τους νόμους περί αμβλώσεων μέσω δημοψηφισμάτων τον Νοέμβριο, συμπεριλαμβανομένων προεδρικών πεδίων μάχης, όπως η Αριζόνα και η Νεβάδα, που είναι πιθανό να καθορίσουν ποιος θα κερδίσει τον Λευκό Οίκο.

Από τότε που το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε το 2022 την απόφαση Roe vs. Wade, ακυρώνοντας το εθνικό δικαίωμα στην άμβλωση, οι Ρεπουμπλικάνοι αξιωματούχοι πιέζουν για όλο και πιο απαγορευτικούς περιορισμούς στις αμβλώσεις σε πολιτειακό επίπεδο.

Περισσότερες από 20 πολιτείες έχουν νόμους που περιορίζουν την άμβλωση, συμπεριλαμβανομένων 13 πολιτειών όπου η άμβλωση απαγορεύεται πλέον σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των θυμάτων βιασμού και αιμομιξίας. Ορισμένοι συντηρητικοί νομοθέτες και δικαστές προχωρούν ακόμη παραπέρα, ζητώντας περιορισμούς στην πρόσβαση στην αντισύλληψη και στις θεραπείες γονιμότητας, συμπεριλαμβανομένης της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Όλα αυτά έρχονται σε αντίθεση με τη σαφή πλειοψηφία των Αμερικανών που τάσσονται υπέρ της επιλογής, σύμφωνα με πολλαπλές δημοσκοπήσεις.

Οι Δημοκρατικοί είναι τώρα αισιόδοξοι ότι η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων προς τους Ρεπουμπλικάνους για το θέμα αυτό θα παρακινήσει και πάλι τους ψηφοφόρους -ιδίως τις γυναίκες και τους νέους- να προσέλθουν στις κάλπες για να υποστηρίξουν τους υποψηφίους τους, από την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις μέχρι αυτούς για το Κογκρέσο, όπως η Φοξ.

Ταυτόχρονα, πολλοί Ρεπουμπλικάνοι -συμπεριλαμβανομένου του Τραμπ- έχουν προσπαθήσει να αποστασιοποιηθούν από τη θρησκευτική δεξιά, για να αποφύγουν την απομάκρυνση μετριοπαθών και ταλαντευόμενων ψηφοφόρων, η υποστήριξη των οποίων θα είναι κρίσιμη σε μια εκλογική αναμέτρηση που βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι, ενώ Χάρις και Τραμπ είναι ουσιαστικά ισόπαλοι στις κρίσιμες πολιτείες που ταλαντεύονται, ο πρώην πρόεδρος έχει πρόβλημα ιδίως με τις γυναίκες ψηφοφόρους. Πρόσφατη έρευνα του NBC News έδειξε ότι οι γυναίκες σε όλη τη χώρα υποστηρίζουν την αντίπαλό του με διαφορά 14 μονάδων.

Ορόσημο η Φλόριντα

Η Φλόριντα -μια πολιτεία με φυλετική και οικονομική ποικιλομορφία, η οποία είναι η τρίτη μεγαλύτερη σε πληθυσμό στην Αμερική- θεωρούνταν επί δεκαετίες ως ορόσημο για το ποιος θα πάρει τον Λευκό Οίκο. Η κομητεία Πινέλας, όπου είναι υποψήφιες η Φοξ και η Λούνα, έχει αναδείξει τον νικητή κάθε προεδρικής εκλογής από το 1980, με εξαίρεση τον Τζορτζ Μπους το 2000. Αλλά η πολιτεία, την οποία ο Τραμπ υιοθέτησε ως δική του, αφού έκανε το Mar-a-Lago την κύρια κατοικία του το 2019, έχει γίνει όλο και πιο ρεπουμπλικανική. Ο Τραμπ κέρδισε τη Φλόριντα με 3,4 μονάδες το 2020 και, στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022, ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Ρον ΝτεΣάντις επανεξελέγη με διαφορά σχεδόν 20 μονάδων.

«Ο Τραμπ έχει καταφέρει τη Φλόριντα δύο φορές. Δεν ξέρω γιατί δεν θα την κερδίσει και τρίτη φορά», λέει ο Μπραντ Κόκερ στους FT, βετεράνος μη κομματικός δημοσκόπος και διευθύνων σύμβουλος της Mason-Dixon Polling στο Τζάκσονβιλ, τη μεγαλύτερη πόλη της Φλόριντα.

H περίπτωση του Οχάιο

Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι τα μέτρα ψηφοφορίας για την κωδικοποίηση των δικαιωμάτων στην άμβλωση μπορούν να περάσουν ακόμη και σε πολιτείες που είναι συντηρητικές, ιδίως όταν απαιτείται απλή πλειοψηφία.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν πέρυσι στο Οχάιο, όπου μια τροπολογία που κατοχυρώνει τα αναπαραγωγικά δικαιώματα στο σύνταγμα της πολιτείας πέρασε με σχεδόν 57% των ψήφων. Έναν χρόνο νωρίτερα, ένα παρόμοιο μέτρο πέρασε στο Κάνσας με 59% υποστήριξη. Και οι δύο αυτές πολιτείες είναι ρεπουμπλικανικές: ο ανιχνευτής δημοσκοπήσεων των Financial Times δείχνει ότι ο Τραμπ είναι σε πορεία να κερδίσει το Οχάιο με περισσότερες από 8 μονάδες και το Κάνσας με 16 μονάδες.

Με την ημέρα των εκλογών να πλησιάζει, η άμβλωση έχει σε κάθε περίπτωση αποδειχθεί ένα ακανθώδες θέμα για τον πιο διάσημο Ρεπουμπλικάνο της Φλόριντα: τον Τραμπ. Ο πρώην πρόεδρος έχει αλλάξει αρκετές φορές τη στάση του στο θέμα, ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1990, όταν ο τότε μεγιστάνας των ακινήτων περιέγραφε τον εαυτό του ως «πολύ υπέρ της άμβλωσης». Μια δεκαετία αργότερα, καθώς άρχισε να ασχολείται με την πολιτική, ξεκίνησε να αυτοπροσδιορίζεται ως υπέρ της ζωής.

Ως υποψήφιος το 2016, ο Τραμπ δήλωσε ότι οι γυναίκες που ζητούν άμβλωση θα πρέπει να υπόκεινται σε «κάποιου είδους τιμωρία» και υποσχέθηκε να διορίσει δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου που θα δεσμευτούν να ανατρέψουν την απόφαση Roe vs. Wade.

Το 2022, οι τρεις διορισμένοι από αυτόν, Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh και Amy Coney Barrett, έκαναν ακριβώς αυτό. Ο Τραμπ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ως τη «μεγαλύτερη νίκη για τη ζωή σε μια γενιά». Έκτοτε, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος προσπάθησε να εμφανιστεί πιο μετριοπαθής, αρνούμενος, για παράδειγμα, να υποστηρίξει τις εκκλήσεις της δεξιάς για εθνική απαγόρευση των αμβλώσεων.

Η στάση του Τραμπ θόλωσε ακόμη περισσότερο αυτόν τον μήνα, όταν η σύζυγός του, Μελάνια, ανακοίνωσε την υποστήριξή της στα δικαιώματα των αμβλώσεων στα νέα απομνημονεύματά της, γράφοντας: «Το θεμελιώδες δικαίωμα της ατομικής ελευθερίας μιας γυναίκας, στην ίδια της τη ζωή, της παρέχει την εξουσία να τερματίσει την εγκυμοσύνη της αν το επιθυμεί».