Σήμερα αναμένεται να γίνει από το Προσωρινό Εκλογικό Συμβούλιο της Αϊτής η ανακοίνωση του ονόματος του δεύτερου υποψηφίου, ο οποίος θα διεκδικήσει στις επαναληπτικές εκλογές της 20ής Μαρτίου την προεδρία της χώρας εν μέσω της πολιτικής αβεβαιότητας που εντείνεται από την πιθανή επιστροφή του ο πρώη πρόεδρου Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ.

Πρόκειται για τα οριστικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των χαοτικών εκλογών της 28ης Νοεμβρίου, οι οποίες προκάλεσαν διαδηλώσεις και καταγγελίες για νοθεία στη φτωχή και ασταθή χώρα της Καραϊβικής.

Το Συμβούλιο θα ανακοινώσει εάν αντίπαλος της πρώην πρώτης κυρίας Μιρλάν Μανιγκά, η οποία προηγείται σε ψήφους χωρίς να εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία, θα είναι ο δημοφιλής μουσικός, Μισέλ Μαρτελί ή ο υποστηριζόμενος από την κυβέρνηση, Ζιντ Σελεστάν.

Η αβεβαιότητα εντάθηκε από την επανεμφάνιση φαντασμάτων του ταραγμένου παρελθόντος της χώρας. Ο πρώην δικτάτορας, Ζαν Κλοντ Ντιβαλιέ, ο οποίος βαρύνεται με κατηγορίες για διαφθορά και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επέστρεψε από την εξορία τον προηγούμενο μήνα, ενώ και ο φλογερός λαϊκιστής πρώην πρόεδρος, Ζαν Μπερτραντ Αριστίντ, ετοιμάζεται να επιστρέψει από την εξορία.

Οι ΗΠΑ και ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (OAS) προσπαθούν να αποφευχθεί ενδεχόμενη πανωλεθρία της εκλογικής διαδικασίας και νέα αναταραχή, η οποία θα απειλούσε τα δισεκατομμύρια δολάρια της βοήθειας για την ανασυγκρότηση της χώρας, την οποία έχουν υποσχεθεί ξένοι δωρητές.