Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών στις προσεχείς αμερικανικές εκλογές, Ντόναλντ Τραμπ, επέστρεψε το Σάββατο στις εγκαταστάσεις του «Butler Farm Show» στην Πενσυλβάνια, ολοκληρώνοντας τη συγκέντρωση που είχε διακοπεί βίαια πριν από 12 εβδομάδες εξαιτίας της απόπειρας δολοφονίας εναντίον του.

Ο Τόμας Κρουκς είχε ανοίξει πυρ από κοντινό κτίριο, με μία από τις σφαίρες να περνά ξυστά από το αυτί του πρώην προέδρου. Από την επίθεση, σκοτώθηκε ένας πυροσβέστης, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι δύο άνθρωποι.

Εν μέσω αποθέωσης, ο Τραμπ, προστατευμένος πίσω από αλεξίσφαιρα τζάμια, δήλωσε: «Αγαπάμε την Πενσυλβάνια» για να συμπληρώσει: «Απόψε, επιστρέφω στο Μπάτλερ μετά από μια τραγική και θλιβερή εμπειρία, για να στείλω ένα απλό μήνυμα στον λαό της Πενσυλβάνια και σε όλη την Αμερική: Το κίνημά μας για να ξανακάνουμε την Αμερική μεγάλη είναι πιο ισχυρό, πιο περήφανο, πιο ενωμένο και πιο αποφασισμένο από ποτέ», ανέφερε.

Αναφερόμενος στην απόπειρα δολοφονίας, ο Τραμπ είπε: «Πριν από 12 εβδομάδες, εδώ ακριβώς, ένας ψυχρός δολοφόνος προσπάθησε να με φιμώσει, και μαζί με εμένα, το μεγαλύτερο κίνημα της Αμερικής. Για 16 ατελείωτα δευτερόλεπτα, ο χρόνος πάγωσε ενώ αυτό το μοχθηρό τέρας εξαπέλυε το κακό. Όμως, με τη βοήθεια της Θείας Πρόνοιας, δεν πέτυχε τον στόχο του. Δεν πλησίασε καν. Το κίνημά μας δεν σταμάτησε, και το πνεύμα μας παρέμεινε άθικτο».

Ο Τραμπ έκανε παύση για ένα λεπτό σιγής, τιμώντας τον Κόρεϊ Κομπερατόρε, τον 50χρονο πυροσβέστη που σκοτώθηκε ενώ προσπαθούσε να προστατεύσει την οικογένειά του. Στη συνέχεια, ο Κρίστοφερ Μάκιο, τραγουδιστής της όπερας, ερμήνευσε το «Ave Maria».

Σε κάποιο σημείο της εκδήλωσης, ο Τραμπ προσκάλεσε στη σκηνή τον Έλον Μασκ, ιδιοκτήτη της SpaceX και της Tesla, ο οποίος έκανε το δικό του κάλεσμα: «Ο Τραμπ πρέπει να κερδίσει για να διαφυλάξει το Σύνταγμα και τη δημοκρατία στην Αμερική». Ο Μασκ φορούσε ένα σκούρο καπέλο MAGA και προέτρεψε τους παρευρισκόμενους να ψηφίσουν.

Μετά από περίπου μιάμιση ώρα, ο Τραμπ έκλεισε την εκδήλωση με το γνωστό σύνθημα «Make America Great Again», χορεύοντας το τραγούδι «YMCA» των Village People από το 1978.