Η Uber είναι παγκοσμίως διάσημη για τις υπηρεσίες μεταφορών της και εκμεταλλευόμενη αυτό το γεγονός σχεδιάζει να γίνει το WeChat της Δύσης σε αυτό τον τομέα. Ωστόσο, έχει ένα βασικό εμπόδιο, την Amazon που εξουσιάζει τον τομέα των logistics.

Η εταιρεία που έγινε γνωστή από τις υπηρεσίες ταξί, μπορεί να ιδρύθηκε το 2009, αλλά εισήχθη στο χρηματιστήριο το 2019 και μόλις πριν από επτά μήνες παρουσίασε για πρώτη φορά λειτουργικά κέρδη ύψους 1,1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Η επιτυχία οφείλεται στον Dara Khosrowshahi που ανέλαβε χρέη διευθύνων συμβούλου το 2017 και χαρακτήρισε την κερδοφορία «σημείο καμπής» στην ιστορία της εταιρείας.

Απολύοντας εργαζόμενους την περίοδο της καραντίνας και διακόπτοντας ζημιογόνα εγχειρήματα -όπως οχήματα με ρομπότ οδηγό-, μπόρεσε να παρουσιάσει μια βιώσιμη και κυρίως κερδοφόρα εικόνα, που έκαμψε τις ανησυχίες των επενδυτών για τυχόν ζημιές.

«Το μεγάλο ερώτημα για την Uber, 15 χρόνια μετά, είναι πώς θα συνεχίσει», έγραψαν οι Financial Times σε σχετικό δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι η εταιρεία επιδιώκει να μετατραπεί στο δυτικό WeChat των μεταφορών. Ενδεικτικά, τα τελευταία χρόνια προσφέρει μεταφορές με πτήσεις, τρένα, σκούτερ, τρίτροχα, ακόμη και γιοτ. Παραδείγματος χάριν, υπάρχει το Uber Eat για ντελίβερι και το Uber Direct που μεταφέρει αγαθά για λογαριασμό μεγάλων εταιρειών όπως η Sephora, η Walmart και η Apple.

Ωστόσο, ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος, τόσο από εταιρείες, όπως η Lyft, η Bolt και η DoorDash, αλλά και από την Amazon που έχει γίνει συνώνυμο των logistics.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αποθήκες που διαθέτει η Amazon επιτρέπουν το όλο εγχείρημα να είναι περισσότερο οικονομικά βιώσιμο και κερδοφόρο. Παράλληλα, μπορεί να έχει κατηγορηθεί για κατάφωρη παραβίαση του εργατικού δικαίου, ωστόσο μπορεί πιο εύκολα να ανταποκριθεί σε εργασιακά ζητήματα.

Παραδείγματος χάριν, στην Καλιφόρνια η Uber κατηγορήθηκε ότι δεν έγινε τον κατώτατο μισθό στους οδηγούς της, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι αυτό έγινε, επειδή δεν θα υπήρχε κέρδος. Αντιθέτως, η Amazon αντιμετώπισε αντίστοιχη κατηγορία σε άλλη Πολιτεία, αλλά επειδή στόχευε το υπερκέρδος και όχι για να καλύψει τα βασικά έξοδά της.

«Η Uber είναι ήδη μια “σούπερ εφαρμογή” σε σχέση με άλλες, αλλά αν θέλει πραγματικά να γίνει το WeChat των μεταφορών θα πρέπει να διανύσει αρκετά μεγάλο δρόμο», σημείωσαν οι Financial Times.