Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκεται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά τα βγαλμένα από ταινία χτυπήματα του Ισραήλ και τη δολοφονία του σημαντικού στελέχους της Χεζμπολάχ Ιμπραήμ Ακίλ. Ο φόβος για αντίποινα από το λιβανικό σιιτικό κίνημα αυξάνονται ενώ ο Λίβανος κατηγορεί τη χώρα του Νετανιάχου για «τρομοκρατία».

Το βράδυ της Παρασκευής 20/9 η Χεζμπολάχ επιβεβαιώσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ σκότωσαν σημαντικό στέλεχός της, τον Ιμπραήμ Ακίλ, μερικές ώρες αφού το ανακοίνωσε το ισραηλινό γενικό επιτελείο.

«Ο Ιμπραήμ Ακίλ, από τους μεγάλους ηγέτες μας, σκοτώθηκε στον δρόμο για την Ιερουσαλήμ», κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ όταν αναφέρεται στα θύματα ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Ο Ιμπραχίμ Ακίλ ήταν μεταξύ των 14 ανθρώπων που σκοτώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής από πλήγμα του Ισραήλ στα νότια προάστια της Βηρυτού. Όπως μετέδωσε το λιβανέζικο ειδησεογραφικό πρακτορείο NNA, πέντε παιδιά είναι μεταξύ των θυμάτων.

Γνωστός και με το όνομα Ταχσίν, ο Ιμπραχίμ Ακίλ, ήταν καταζητούμενος από τις ΗΠΑ για το ρόλο του στις επιθέσεις κατά της αμερικανικής πρεσβείας στη Βηρυτό τον Απρίλιο του 1983, όπου σκοτώθηκαν 63 άνθρωποι, και τον ρόλο του σε επιθέσεις εναντίον αμερικανών πεζοναυτών τον Οκτώβριο του 1983, όπου σκοτώθηκαν 241 στρατιώτες.

Εντάθηκαν οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και το σιιτικό κίνημα

Επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Μετά τις φονικές εκρήξεις συσκευών επικοινωνίας την Τρίτη και την Τετάρτη -τουλάχιστον 37 νεκροί, 2.931 τραυματίες-, οι ανταλλαγές πυρών εντάθηκαν ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και το σιιτικό κίνημα.

Οι ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν χθες πως περίπου 140 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο εναντίον του Ισραήλ ως το μεσημέρι. Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον διαφόρων ισραηλινών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης βάσης της υπηρεσίας πληροφοριών.

Το βράδυ προχθές Πέμπτη, το Ισραήλ εξαπέλυσε σειρά αεροπορικών πληγμάτων στον νότιο Λίβανο. Σύμφωνα με το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων ANI, έγιναν περίπου πενήντα βομβαρδισμοί.

Από την άλλη ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, ο Χασάν Νασράλα, διεμήνυσε προχθές ότι ο Ισραήλ θα υποστεί «τρομερή τιμωρία» μετά τις δυο σειρές εκρήξεων βομβητών και ασυρμάτων που είχαν παγιδευτεί.

«Καμπανάκι» στον ΟΗΕ για τους παγιδευμένοι βομβητές που χρησιμοποιήσει το Ισραήλ

Οι ταυτόχρονες εκρήξεις βομβητών και άλλων συσκευών τηλεπικοινωνίας στον Λίβανο αυτή την εβδομάδα δεν ήταν τίποτε άλλο παρά «τρομοκρατία» και πλέον «κανένας στον κόσμο δεν είναι ασφαλής», έκρινε χθες Παρασκευή, απευθυνόμενος σε καταγγελτικό τόνο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, χαρακτηρίζοντας το Ισραήλ «κακοποιό» κράτος.

Μυστήριο με τους ασυρμάτους που ανατινάχθηκαν στον Λίβανο
Εικόνα από τους βομβητές

«Το να ανατινάσσονται συσκευές επικοινωνίας εξ αποστάσεως με μαζικό τρόπο, χωρίς την παραμικρή έγνοια για το ποιοι τις φέρουν, ή ποιοι είναι γύρω τους, είναι μέθοδος πολέμου άνευ προηγουμένου ως προς τη βαρβαρότητά της και τον τρόμο που προκαλεί», στοχοποίησε «χιλιάδες ανθρώπους διαφόρων ηλικιών στη δουλειά τους, στα σπίτια τους, στους δρόμους, σε εμπορικά κέντρα – αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά τρομοκρατία», τόνισε ο Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ στο ΣΑ.

«Οι στόχοι του Ισραήλ είναι ξεκάθαροι» λέει ο Νετανιάχου

Νετανιάχου

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε μια λακωνική ανακοίνωση, αναφέρει πως οι στόχοι του Ισραήλ είναι ξεκάθαροι και οι ενέργειές του μιλούν από μόνες τους, ανέφεραν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.