Η Ρωσία έχει κάνει σαρωτική πρόοδο τις τελευταίες ημέρες η οποία απειλεί να αντισταθμίσει τα κέρδη της Ουκρανίας στη διασυνοριακή της επίθεση στην περιοχή του Κουρσκ, σύμφωνα με πηγές του BBC.

Οι ρωσικές δυνάμεις απέχουν μόλις λίγα χιλιόμετρα από την ουκρανική πόλη Ποκρόβσκ, έναν κρίσιμο κόμβο εφοδιασμού που χρησιμοποιείται από τον ουκρανικό στρατό.

Το Ποκρόβσκ, το οποίο φιλοξενεί έναν βασικό σιδηροδρομικό σταθμό και μεγάλους δρόμους, είναι βασικό σημείο ανεφοδιασμού και ενίσχυσης για τα στρατεύματα της Ουκρανίας στην ανατολική γραμμή του μετώπου, με βίντεο που έρχονται από την περιοχή, να δείχνουν τα ρωσικά στατεύματα να επελαύνουν προς την πόλη.

Οι επικριτές στο Κίεβο φοβούνται ότι ο στρατός της χώρας έχει κάνει έναν σοβαρά λανθασμένο υπολογισμό.

Στέλνοντας στρατεύματα στο Κουρσκ αντί να ενισχύσει το ανατολικό μέτωπο, ο στρατός άφησε εκτεθειμένο το Πόκροβσκ και άλλες σημαντικές ουκρανικές πόλεις, λένε αυτοί οι επικριτές.

Σε μια επίσκεψη στην πρώτη γραμμή, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Ολεξάνατρ Σιρσκί είπε ότι η Ρωσία βάλλει «σε ό,τι μπορεί να κινηθεί» στην επίθεσή της.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη», παραδέχτηκε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Αν χάσουμε το Ποκρόβσκ», προειδοποίησε ο στρατιωτικός αναλυτής Μιχάιλο Ζιρόκοφ, «όλη η πρώτη γραμμή θα καταρρεύσει».

Γιατί το Pokrovsk είναι σημαντικό

Το Πόκροβσκ βρίσκεται δίπλα σε μια άλλη πόλη, το Μίρνοραντ. Μαζί, οι δύο οικισμοί είχαν προπολεμικά πληθυσμό πάνω από 100.000, οι περισσότεροι από τους οποίους τώρα έχουν εγκαταλείψει. Είναι οι τελευταίες μεγάλες πόλεις σε εκείνο το τμήμα της περιοχής του Ντόνετσκ που παραμένουν υπό ουκρανικό έλεγχο.

Η μάχη για το Ποκρόβσκ είναι πραγματικά μια συνέχεια της μάχης για την Αντίιβκα, την οποία η Ουκρανία έχασε τον Φεβρουάριο μετά από μήνες αιματηρών μαχών.

Η Αντίιβκα, η οποία βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα (36 μίλια) ανατολικά του Ποκρόβσκ, θεωρήθηκε ως ένα φρούριο που προστάτευε τους οικισμούς και τους δρόμους στα δυτικά του – βοηθώντας στην ενίσχυση της παρουσίας της Ουκρανίας σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου.

Όταν τελικά έπεσε, η Αντίιβκα έμεινε ερειπωμένη. Ήταν μια σοβαρή απώλεια για την Ουκρανία.

Αυτό σήμαινε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να μετακινήσει το ενδιαφέρον της στο Ποκρόβσκ και στη βασική πόλη Τσάσιβ Γιαρ. Έντονες μάχες που έγιναν εκεί το Σάββατο, άφησαν νεκρούς.
Εδώ και εβδομάδες έχει ξεκινήσει μια μαζική εκκένωση Ουκρανών αμάχων από το Ποκρόβσκ, με χιλιάδες λέγεται ότι έχουν ήδη φύγει.

Ο στρατηγός Σιρσκί είπε ότι εργάζεται «για την ενίσχυση της άμυνας των στρατευμάτων μας στις πιο δύσκολες περιοχές του μετώπου, για να παρέχει στις ταξιαρχίες επαρκή ποσότητα πυρομαχικών και άλλα υλικά και τεχνικά μέσα».

Πώς η προέλαση της Ρωσίας επιταχύνθηκε

Η Ρωσία έχει επισημάνει εδώ και καιρό το Ποκρόβσκ ως έναν από τους βασικούς στόχους της. Για μήνες οι δυνάμεις της πλησιάζαν σιγά σιγά προς το μέρος της.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η Μόσχα έχει αναπτύξει περίπου το ένα τρίτο του Κεντρικού Στρατού της, ή περίπου 30.000 στρατιώτες, στην επίθεση – καθώς και τις πιο έτοιμες για μάχη εφεδρείες της.

Αυτή την εβδομάδα, έπεσε η ουκρανική πόλη Νοβοροντίβκα, εξοργίζοντας ορισμένους στην Ουκρανία που θεώρησαν ότι ο στρατός της χώρας έπρεπε να την υπερασπιστεί καλύτερα.

«Τα χαρακώματα μπροστά από τη Νοβοροντίβκα ήταν άδεια. Δεν υπήρχε ουσιαστικά ουκρανικός στρατός στην κάποτε πόλη των 20.000 ανθρώπων», έγραψε στο Facebook η βουλευτής της Ουκρανίας Μαριάνα Μπεζούλα.

Πιστεύεται ότι ο ουκρανικός στρατός αποσύρθηκε από τη Νοβοροντίβκα για να ενισχύσει την άμυνα του Ποκρόβσκ.

«Η ουκρανική διοίκηση πιθανότατα θεώρησε ότι η άμυνα της Νοβοροντίβκα δεν αξίζει πιθανές απώλειες», δήλωσε το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (IS War) που εδρεύει στην Ουάσιγκτον.

Αλλού, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιθέσεις στην πόλη Σελίντοβε, ακριβώς νότια της Νοβοροντίβκα, και σε άλλες περιοχές του Ντόνετσκ.

Η ρωσική επίθεση έχει βοηθηθεί από μια αλλαγή τακτικής, η οποία θυμίζει όλο και περισσότερο εκείνες που χρησιμοποιήθηκαν νωρίτερα στον πόλεμο από την ομάδα Wagner.

Οι ουκρανικές δυνάμεις αναφέρουν ότι έρχονται αντιμέτωποι με ένα κύμα μετά το κύμα ρωσικού πεζικού που στάλθηκε προς τα εμπρός σε μια προσπάθεια να εισβάλει στις θέσεις τους.

Κάποιοι έχουν ονομάσει αυτές τις τακτικές «επιθέσεις μηχανής του κιμά».

Οι ρωσικές τακτικές – αν και πιο δαπανηρές – εξαντλούν γρήγορα τις ουκρανικές μονάδες που αναγκάζονται να αποκρούσουν τις συνεχείς επιθέσεις.

Τα τεθωρακισμένα οχήματα χρησιμοποιούνται με φειδώ – περιπλέκοντας το έργο του πυροβολικού, και ελάχιστα στοχεύουν στο πεδίο της μάχης.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί επίσης ισχυρές βόμβες ολίσθησης, αναγκάζοντας την Ουκρανία να διασπείρει τις μονάδες της όταν αρχίσουν οι βομβαρδισμοί και μερικές φορές ακόμη και να αποσύρει στρατεύματα από την πρώτη γραμμή.

Επιβραδύνεται η επιθετική πορεία στο Κουρσκ

Εν τω μεταξύ, η πρόοδος της ορόσημης διασυνοριακής επίθεσης της Ουκρανίας επιβραδύνθηκε σημαντικά την περασμένη εβδομάδα.

Η Σούντζα – ο μεγαλύτερος οικισμός που έχει καταλάβει η Ουκρανία εντός της Ρωσίας – έχει πληθυσμό περίπου 5.000 κατοίκων, που είναι τρεις φορές λιγότερος από αυτόν της Νοβοροντίβκα, του οικισμού που κατέλαβε η Ρωσία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Την Τρίτη, ο γενικός διοικητής της Ουκρανίας είπε ότι οι δυνάμεις του Κιέβου είχαν καταλάβει 1.294 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους εντός του Κουρσκ, συμπεριλαμβανομένων 100 οικισμών – και συνέλαβαν 594 Ρώσους στρατιώτες.

Αυτά τα στοιχεία πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή, αλλά είναι αναμφίβολα σημαντικά. Το ερώτημα είναι αν θα δικαιολογήσουν τις πιθανές απώλειες στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας.

«Ένας από τους στόχους της επιθετικής επιχείρησης στην κατεύθυνση του Κουρσκ ήταν η εκτροπή σημαντικών εχθρικών δυνάμεων από άλλες κατευθύνσεις, κυρίως από τις κατευθύνσεις Ποκρόβσκ και Κουράχοβε», δήλωσε ο στρατηγός Σιρσκί την Τρίτη.

Αλλά αυτός ο στόχος φαίνεται να απέτυχε. Οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν αναχαιτιστεί από την πρώτη γραμμή του Ποκρόβσκ.

Αντίθετα, έχουν ενισχυθεί από επιπλέον στρατεύματα και η προέλασή τους έχει επιταχυνθεί, επισημαίνει το BBC.