Η γερμανική αστυνομία συνέλαβε τα ξημερώματα έναν άνδρα, που θεωρείται ύποπτος για τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων οκτώ κατά την επίθεση με μαχαίρι την Παρασκευή στη δυτική πόλη Σόλινγκεν της Γερμανίας.

«Ο άνδρας που ψάχναμε όλη την ημέρα μόλις τέθηκε υπό κράτηση», δήλωσε αργά το Σάββατο στη δημόσια τηλεόραση ARD ο Χέρμπερτ Ρόουλ, υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες, αλλά οι ειδησεογραφικοί ιστότοποι Bild και Spiegel της Γερμανίας ανέφεραν, όπως αναμεταδίδει το BBC, ότι ο 26χρονος Σύρος Ίσα Αλ Χ. παραδόθηκε φορώντας βρώμικα, αιματοβαμμένα ρούχα.

«Βρήκαμε στοιχεία», δήλωσε ο Ρόουλ στο δελτίο ειδήσεων ARD Tagesthemen και είπε ότι ο ήταν ο άνθρωπος «που υποπτευόμασταν περισσότερο».

«Είμαι αυτός που ψάχνετε», φέρεται –σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας Bild– να δήλωσε ο 26χρονος.

Δύο άνδρες, ηλικίας 56 και 67 ετών, και μια 56χρονη γυναίκα μαχαιρώθηκαν μέχρι θανάτου κατά τη διάρκεια ενός φεστιβάλ.

Το προφίλ του 26χρονου

Το περιοδικό Der Spiegel ανέφερε ότι ο Ίσα αλ Χ. γεννήθηκε στην συριακή πόλη Ντέιρ Εζούρ κι έφθασε στη Γερμανία τον Δεκέμβριο του 2022. Ζήτησε άσυλο στο Μπίλεφελντ κι έναν χρόνο αργότερα έλαβε «επικουρική προστασία», την οποία εξασφαλίζουν συχνά πρόσφυγες από χώρες όπου μαίνονται εμφύλιες συρράξεις.

Κατά το Der Spiegel, πρόκειται για σουνίτη μουσουλμάνο, ο οποίος μέχρι τώρα δεν ήταν γνωστός στις αρχές ως εξτρεμιστής ισλαμιστής.

Το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, εν είδει «εκδίκησης για τους μουσουλμάνους στην Παλαιστίνη και αλλού», ωστόσο δεν υπάρχει για την ώρα επιβεβαίωση της σχέσης του ΙΚ με τον δράστη της επίθεσης στο Ζόλινγκεν, επισήμανε το γερμανικό περιοδικό.