Σε τρία μέτωπα συνεχίστηκε το βράδυ του Σαββάτου 17/8 η μάχη με τις φλόγες στη Σμύρνη και με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν και πάλι να επιχειρούν τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

Στο μέτωπο του Κορδελιού της Τουρκίας η φωτιά έκαιγε τον ορεινό όγκο στα βόρεια της συνοικίας για τέταρτη ημέρα χτες, Σάββατο. Η εκτίμηση προσώρας ήταν ότι η φωτιά θα ελεγχθεί και πιθανόν θα κατασβηστεί, ωστόσο το απόγευμα σημειώθηκε αναζωπύρωση σε μία χαράδρα και η μάχη των δυνάμεων πυρόσβεσης συνεχίζεται και σήμερα.

Τα αίτια της πυρκαγιάς αποδίδονται σε τρία άτομα που πήγαν για πικνίκ και άναψαν φωτιά.

Ωστόσο η πλέον ανησυχητική εξέλιξη στην περιοχή της Σμύρνης είναι η νέα πυρκαγιά που ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου στα Βουρλά, στα δυτικά της πόλης κοντά στην Κρήνη (Τσεσμέ). Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η πυρκαγιά προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα σε καλώδιο ηλεκτροδότησης και γρήγορα επεκτάθηκε απειλώντας ένα συγκρότημα 440 θερινών κατοικιών, οι κάτοικοι των οποίων απομακρύνθηκαν τη νύχτα από τις εστίες τους, 34 μάλιστα από αυτούς μέσω θαλάσσης από την Ακτοφυλακή. Η πυρκαγιά καίει θαμνώδη έκταση.

Παράλληλα, μαίνεται από χτες η πυρκαγιά και στην περιοχή του Μεντερές, στα νότια της Σμύρνης.

Ενεργά πύρινα μέτωπα εξακολουθούν να υπάρχουν επίσης στο Αϊδίνιο, στα Μουγλά και τη Μαγνησία στη δυτική Τουρκία, και συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στο Μπόλου, μεταξύ Κωνσταντινούπολης και ‘Αγκυρας, όπου καίγεται από την Πέμπτη πυκνό δάσος σε μία ειδυλλιακής ομορφιάς περιοχή με δύσβατα σημεία. Στην περιοχή έχουν εκκενωθεί προληπτικά τέσσερα χωριά. Το μέτωπο στη γειτονική Σαφράμπολη, επίσης στη βόρεια Τουρκία, τέθηκε χτες υπό έλεγχο.

Το τριήμερο από τις 15 έως τις 17 Αυγούστου ξέσπασαν 19 πυρκαγιές στην Τουρκία και, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια, συνελήφθησαν εννέα άτομα σε σχέση με τις πυρκαγιές στη Σμύρνη και το Μπόλου.

Πηγή: ΑΠΕ