«Τους νικήσαμε στο Σανγκίν. Σύντομα θα ηττηθούν και στην υπόλοιπη χώρα», τόνισε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Γιουσούφ Αχμάντι, μιλώντας από το τηλέφωνο από άγνωστη τοποθεσία σχετικά με την ανακοίνωση της Βρετανίας για αποχώρηση των στρατευμάτων της από την περιοχή.

Τα βρετανικά στρατεύματα θα παραδώσουν έως το τέλος του 2010 στους Αμερικανούς τον έλεγχο της περιοχής Σανγκίν, που βρίσκεται στο νότιο Αφγανιστάν, και αποτελεί προπύργιο των Ταλιμπάν. Στην περιοχή αυτή οι μάχες είναι ιδιαίτερα θανατηφόρες, δήλωσε σήμερα στην Βουλή των Κοινοτήτων ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Λίαμ Φοξ.

Η διεθνής Συμμαχία στο Αφγανιστάν, σκοπεύει να αναδιοργανωθεί με τέτοιον τρόπο, ώστε να ενισχυθεί η αμερικανική ταξιαρχία των Πεζοναυτών, που εδρεύει στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Χελμάντ, απ’ όπου θα εγγυάται την ασφάλεια του Σανγκίν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, δήλωσε ο υπουργός.

«Αυτό το μέτρο θα απλουστεύσει το ισχύον σύστημα της διοίκησης και θα επιτρέψει την αναδιάταξη των βρετανικών στρατευμάτων με στόχο την ενίσχυση της προόδου σε καίριους περιοχές στο κεντρικό Χέλμαντ», πρόσθεσε.

Σχεδόν το ένα τρίτο από τους 312 Βρετανούς στρατιώτες, που έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν από το 2001, έχασαν την ζωή τους στο Σανγκίν και τη γύρω περιοχή του.

Οι Ταλιμπάν χαιρέτισαν σήμερα την ανακοίνωση της απόσυρσης των βρετανικών στρατευμάτων από την περιοχή Σανγκίν, και δήλωσαν ότι τα αμερικανικά στρατεύματα που θα αναλάβουν στη συνέχεια τον έλεγχο της περιοχής θα έχουν «την ίδια τύχη». «Αυτή είναι η αρχή της ήττας για τις βρετανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν», δήλωσε ο Γιουσούφ Αχμάντι, ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, διαβάζοντας αυτό που όπως είπε ήταν μια ανακοίνωση του μουλά Ομάρ, του φυγάδα ηγέτη των Ταλιμπάν. Τα αμερικανικά στρατεύματα που θα πάρουν την σκυτάλη από τους Βρετανούς «θα έχουν την ίδια τύχη. Θα νικήσουμε τους Αμερικανούς και εδώ» σημείωσε.