Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επικοινωνήσει με το Ιράν και το Ισραήλ ότι η τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή δεν πρέπει να κλιμακωθεί, όπως δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Κανείς δεν πρέπει να κλιμακώσει αυτή τη σύγκρουση. Έχουμε εμπλακεί σε έντονη διπλωματία με συμμάχους και εταίρους, επικοινωνώντας αυτό το μήνυμα απευθείας στο Ιράν. Επικοινωνήσαμε αυτό το μήνυμα απευθείας στο Ισραήλ», είπε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους.

«Η δέσμευσή μας» στην ασφάλεια του Ισραήλ «είναι ακλόνητη», «θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε το Ισραήλ έναντι επιθέσεων τρομοκρατικών οργανώσεων ή των υποστηρικτών τους, όπως θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε τα στρατεύματά μας», συνέχισε ο κ. Μπλίνκεν, αναφερόμενος προφανώς στο Ιράν και τον «άξονα της αντίστασης», χαλαρή συμμαχία οργανώσεων προσκείμενων στην Τεχεράνη στην περιοχή, όπως ιδίως η λιβανική Χεζμπολάχ.

Ο Μπλίνκεν, μιλώντας μετά από συνάντηση μεταξύ του ιδίου, του υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν και των Αυστραλών ομολόγων τους, αναφέρει επίσης ότι οι συνομιλίες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός και συμφωνίας για τους ομήρους στον πόλεμο στη Γάζα έχουν φθάσει στο τελικό τους στάδιο.

Τι είπε για το νέο ηγέτη της Χαμάς

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επίσης έκρινε χθες πως επαφίεται στον νέο πολιτικό ηγέτη της Χαμάς, τον Γιαχία Σινουάρ, να αποφασίσει εάν θα κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας — όπου ο πόλεμος διανύει πλέον την 306η ημέρα του.

«Ο κ. Σινουάρ ήταν και παραμένει βασικός παράγοντας που καλείται να αποφασίσει όσον αφορά τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός» στον παλαιστινιακό θύλακο, δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν, αφού η Χαμάς ανακοίνωσε πως ο επικεφαλής της στη Γάζα, ο Γιαχία Σινουάρ, από τα πλέον καταζητούμενα πρόσωπα για τις αρχές του Ισραήλ, ονομάστηκε νέος ηγέτης του ισλαμιστικού κινήματος.

Ενισχύθηκαν οι αμερικάνικες δυνάμεις στην περιοχή

Περίπου δώδεκα μαχητικά αεροσκάφη F/A-18 από το αεροπλανοφόρο USS Theodore Roosevelt πέταξαν σε στρατιωτική βάση στη Μέση Ανατολή, στο πλαίσιο της προσπάθειας του Πενταγώνου να βοηθήσει στην υπεράσπιση του Ισραήλ από πιθανές επιθέσεις του Ιράν και των πληρεξουσίων του και να προστατεύσει τα αμερικανικά στρατεύματα, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.

Τα αεροσκάφη F/A-18 και ένα αεροσκάφος επιτήρησης E-2D Hawkeye απογειώθηκαν από το αεροπλανοφόρο στον Κόλπο του Ομάν και έφθασαν στην άγνωστη βάση τη Δευτέρα, αναφέρει ο αξιωματούχος.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν διέταξε την αυξημένη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, καθώς οι αξιωματούχοι ανησυχούν για την κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή μετά τις δολοφονίες την περασμένη εβδομάδα ενός ανώτερου διοικητή της Χεζμπολάχ στο Λίβανο και του κορυφαίου πολιτικού ηγέτη της Χαμάς στο Ιράν, σε ύποπτα ισραηλινά πλήγματα. Και οι δύο ομάδες υποστηρίζονται από το Ιράν.

Η χερσαία ανάπτυξη των αεροσκαφών του Πολεμικού Ναυτικού αναμένεται να είναι προσωρινή, επειδή μια μοίρα μαχητικών αεροσκαφών F-22 της Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκεται καθ’ οδόν προς την ίδια βάση από τον οικείο σταθμό τους στην Αλάσκα. Οι περίπου δώδεκα F-22 αναμένεται να φθάσουν στη Μέση Ανατολή τις επόμενες ημέρες, λέει ο αξιωματούχος.

Δεν είναι σαφές πόσο καιρό θα παραμείνουν όλα τα αεροσκάφη μαζί στη βάση, και αυτό μπορεί να εξαρτηθεί από το τι – αν συμβεί κάτι – θα συμβεί τις επόμενες ημέρες.