Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Κύπρου εξέφρασε την ελπίδα ο Ερσίν Τατάρ να αλλάξει άποψη και να προσέλθει στην τριμερή συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ που είναι προγραμματισμένη για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του sigmalive.com, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, δήλωσε πως «δυστυχώς, είδαμε τις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ο οποίος απέρριψε για ακόμη μια φορά το ενδεχόμενο κοινής συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην παρουσία του ΓΓ των ΗΕ».

«Θεωρούμε ότι είναι μόνο μέσα από τον διάλογο – είναι το πρώτο αυτονόητο βήμα που θα πρέπει να αναληφθεί στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού – που οι ανησυχίες τόσο των Τουρκοκύπριων συμπατριωτών μας όσο και των Ελληνοκύπριων συμπατριωτών μας μπορούν να απαντηθούν εντός του συμφωνημένου πλαισίου», είπε.

Πρόσθεσε ότι οι προβληματισμοί και οι θέσεις, τις οποίες προτάσσει ο κ. Τατάρ, δυστυχώς υπάρχουν μέχρι σήμερα και αρνείται έστω και μια κοινή συνάντηση στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα.

«Ελπίζουμε ειλικρινά αυτή την άποψη να την αναθεωρήσει και τελικά να αποδεχτεί. Εμείς βρισκόμαστε στη διάθεση του ΓΓ των ΗΕ. Είναι για αυτό άλλωστε που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε θετικά από την πρώτη στιγμή και σε αυτήν την πρόσκληση είμαστε στη διάθεση του ΓΓ των ΗΕ εάν παραστεί αυτή η ευκαιρία, βεβαίως να ανταποκριθούμε και πάλι θετικά», είπε.

Στη συνέχεια, ερωτηθείς για το θέμα της τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη, είπε ότι «όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναφέρει κατά την ομιλία του στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου, έχει βολιδοσκοπηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για συγκεκριμένη ημερομηνία, στις 13 Αυγούστου».

Πρόσθεσε ότι είχαν προταθεί τρεις ημερομηνίες 11, 12 και 13 Αυγούστου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για τη 12η Αυγούστου, η οποία ήταν η αρχική ημερομηνία, δεν ήταν διαθέσιμος ο ΓΓ των ΗΕ και για αυτό επιλέγηκε η 13η Αυγούστου.