Διαδήλωση διαμαρτυρίας στην Τρίπολη κατά του αναμενόμενου σχηματισμού νέας κυβέρνησης από τον Νατζίμπ Μικάτι, που υποστηρίζεται από τη Χεζμπολάχ, πραγματοποίησαν σήμερα εκατοντάδες οπαδοί του Σάαντ αλ-Χαρίρι, που κήρυξαν τη σημερινή ημέρα «ημέρα οργής».

Οπαδοί του Κινήματος του Μέλλοντος, του Χαρίρι, κρατώντας λιβανικές σημαίες και φωτογραφίες του πρωθυπουργού, έφθασαν στην πλατεία Νουρ, φωνάζοντας συνθήματα όπως «δε θα δεχθούμε πραξικόπημα κατά του Χαρίρι από τη Χεζμπολάχ και τους συμμάχους της».

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οπαδοί του Χαρίρι έβαλαν φωτιά σε όχημα του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα στην Τρίπολη, ενώ δημοσιογράφοι του καναλιού προσπαθούσαν να βρουν καταφύγιο σε κοντινό κτίριο. «Εάν ο στρατός δε βιαστεί και δε μας βοηθήσει, θα κινδυνεύσουμε», δήλωσε ο Μαζέντ Αμπντέλ-Χάντι, δημοσιογράφος του Αλ Τζαζίρα.

Σχολεία, τράπεζες και επιχειρήσεις είναι κλειστά σήμερα στην Τρίπολη, που αποτελεί προπύργιο του Χαρίρι και των σουνιτών μουσουλμάνων.

Ανάλογες διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα και σε άλλες πόλεις του ΛΙβάνου, όπως η Βηρυτός και η Σιδώνα.

Η κυβέρνηση του Χαρίρι κατέρρευσε στις 12 Ιανουαρίου, μετά την αποχώρηση από αυτήν της Χεζμπολάχ και των συμμάχων της, ενέργεια που βύθισε τη χώρα σε βαθειά πολιτική κρίση.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο 65 από τους 128 βουλευτές του λιβανικού Κοινοβουλίου έχουν ως τώρα εκφράσει την υποστήριξή τους στον Μικάτι.