Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης για το ΝΑΤΟ που δόθηκε στην δημοσιότητα από την οργάνωση Public Diplomacy Division στις 5 Ιουλίου, το 30% των Βουλγάρων που ερωτήθηκαν θα ψήφιζαν κατά της ένταξης της χώρας τους στο ΝΑΤΟ, το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των 32 χωρών-μελών.

Εάν συνυπολογιστούν οι απαντήσεις «δεν γνωρίζω» του 11%, εκείνοι που τάσσονται υπέρ της αποχώρησης από το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο θα έφθαναν το 34%. Ενώ το 59% των Βουλγάρων θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στη Συμμαχία, αυτό το ποσοστό είναι και πάλι το χαμηλότερο μεταξύ όλων των χωρών του ΝΑΤΟ.

Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ της 1ης Απριλίου και της 6ης Μαΐου 2024 ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον που είχε προγραμματιστεί για τις 9-11 Ιουλίου. Το 56% των ερωτηθέντων που πιστεύουν ότι η Βουλγαρία είναι πιο ασφαλής εντός του ΝΑΤΟ και αυτό τους τοποθετεί πριν από τους Βέλγους, τους Γάλλους, τους Ιταλούς, τους Σλοβένους και ακόμη και τους Αμερικανούς. Το 29% των Βουλγάρων φοβάται ότι η χώρα τους είναι λιγότερο ασφαλής ως μέρος της Συμμαχίας, και μόνο οι Ιταλοί είναι πιο ανήσυχοι.

Ένα σημαντικό 69% των ανθρώπων στη Βουλγαρία θεωρούν ότι το ΝΑΤΟ είναι σημαντικό για τη μελλοντική ασφάλεια της χώρας τους – όσοι και οι κάτοικοι της Ιταλίας και περισσότεροι από ό,τι στη Γαλλία, την Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και τις ΗΠΑ. Το 13% που πιστεύει το αντίθετο είναι μεγαλύτερο από την Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία.

Λιγότεροι από τους μισούς Βούλγαρους (42%) συμφωνούν με τη δήλωση ότι η Βουλγαρία θα πρέπει να υπερασπιστεί άλλη χώρα του ΝΑΤΟ σε περίπτωση επίθεσης. Μόνο οι άνθρωποι στην Ισλανδία και τη Βόρεια Μακεδονία είναι πιο διστακτικοί ως προς αυτό. Το 22% που διαφωνεί είναι μεγαλύτερο σε σχέση με την Ελλάδα, το Μαυροβούνιο και τη Σλοβενία.

Όσοι συμφωνούν με τη δήλωση ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ καθιστά λιγότερο πιθανό μία ξένη χώρα να επιτεθεί στη Βουλγαρία είναι το 55%, και οι Ισλανδοί, οι Μαυροβούνιοι και οι Σλοβένοι είναι πιο απαισιόδοξοι από αυτή την άποψη. Το 22% που διαφωνεί με αυτή τη δήλωση είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τους ερωτηθέντες στην Ελλάδα, το Μαυροβούνιο και τη Σλοβενία.

Το 61% που πιστεύει ότι η Βουλγαρία πρέπει να δαπανήσει περισσότερα για την άμυνα κατατάσσει τη χώρα δεύτερη στη Συμμαχία, μετά το 81% της Αλβανίας. Μόλις το 27% των Βουλγάρων δήλωσαν ότι η χώρα τους πρέπει να διατηρήσει τις τρέχουσες αμυντικές δαπάνες και το 6% πιστεύει ότι η χώρα πρέπει να δαπανήσει λιγότερα για την άμυνα.

Στη Βουλγαρία, εκείνοι που ανησυχούν για την πιθανότητα πολέμου στις χώρες του ΝΑΤΟ είναι 72%, και όσοι δεν ανησυχούν για τέτοιο ενδεχόμενο είναι 17%.